Европейската комисия предлага да бъдат дадени 750 милиарда евро за възстановяване от кризата

Европейската комисия предлага да бъде създаден фонд за възстановяване на икономиките на страните от Европейския съюз, пострадали от коронавирусната криза.

Предлага се във фонда бъдат вложени 750 милиарда евро.

500 милиарда евро от фонда да бъдат отпуснати под формата на безвъзмездни средства. Останалите 250 милиарда евро ще бъдат заделени за предоставяне на заеми. Това съобщиха представители на Европейския съюз, цитирани от световните информационни агенции.

Очаква се Италия да получи безвъзмездна помощ от Европейския възстановителен фонд, която ще бъде в размер на 81,8 милиарда евро. На Испания се очаква да бъдат отпуснати 77,3 млрд. евро, на Франция – 38,7 млрд. евро, а на Германия – 28,8 милиарда евро.

Агенция „Ройтерс“ твърди, че Италия ще вземе и кредити от този фонд. Те ще бъдат в размер на 91 млрд. евро, а Испания ще получи заеми за 63 милиарда евро.

По този начин двете европейски държави, които бяха най-силно засегнати от коронавирусната пандемия, ще получат „лъвския пай“ от от новия Фонд за икономическо възстановяване, предлагащ комбинация от безвъзмездни средства и заеми, заяви високопоставен служител на ЕС.

 

 


image0 (9K)