Европейската комисия дава България на съд

България ще бъде изправена от Европейската комисия пред Съда на Европейския съюз в Люксембург. Причината – не сме изпълнили правилата за сигурен обмен на информация от биометричните паспорти на българските граждани.

Комисията предупреди, че ще заведе дела срещу страната ни и по още два случая. Нашите властите имат два месеца, за да предприемат необходимите действия.

От Европейската комисия обвиняват управляващите у нас, че не са създали единно звено за контакт, което да отговаря за сигурността на документите. То трябва да обменя информация с полицейските служби на другите страни от Европейския съюз. Комисията смята, че без това звено, България лишава останалите държави от възможността за сигурен достъп и проверка на пръстовите отпечатъци, които се съхраняват в чиповете на българските паспорти.  Не сме гарантирали и достъп до данните в цифров формат, които съдържат други типове документи. Например тези, които се издават на бежанците – като документи за пътуване и разрешения за пребиваване. България не е в Шенген. Поради това всеки, който пътува за страна от Шенгенското пространство, подлежи на гранична проверка.

Европейската комисия дава ход на следващ етап от други две наказателните процедури срещу България.

По едната от тях ще бъдем изправени пред съда на Европейския съюз, ако Народното събрание законово не приложи „евро опростен стандарт“на годишните финансови отчети, на консолидираните финансови отчети и на свързаните доклади на някои видове предприятия.

Също така от Европейската комисия искат законови гаранции, че лицензираните фирми за проучване и добив на нефт и газ в морето, имат необходимия технически опит за предотвратяването на аварии.


image0 (9K)