Европейската агенция по лекарствата преговоря с производителя на руската ваксина

Европейската агенция по лекарствата води проучвателни преговори с производителя на руската ваксина срещу коронавируса – „Спутник V“, съобщи говорителят на Европейската комисия Стефан де Керсмакер.

Той добави, че на този етап компанията не е подавала документи за получаване на разрешение за достъп до европейския пазар.

Европейската комисия е приключила предварителните дискусии с френската фармацевтична компания „Валнева“ за закупуване на потенциална ваксина срещу COVID-19.

Предвиденият с нея договор дава възможност за закупуване на 30 милиона дози за всички страни-членки, с възможност за още толкова. Комисията е приключила успешно и предварителните преговори с производителя на ваксини „Новавакс“.

Приключването на разговорите разширява портфолиото на ваксини, произведени в Европа. Досега са подписани договори с „АстраЗенека“, „Санофи“, „Янсен фармасютикъл“, „Бионтек/Пфайзер“, „Кюрвак“ и „Модерна“.

Ваксините на първите две лаборатории вече са разрешени за приложение в ЕС, а по-рано днес Европейската агенция по лекарствата уточни, че на 29 януари може да одобри ваксината на „АстраЗенека„.

 

 


image0 (9K)