Европа Директно – Стара Загора

Пътуваща изложба „Наследството на Римските договори за днешна Европа: 1957-2017”

Европа Директно – Стара Загора, Представителството на Европейската комисия в България и Historical Archives of the European Union, European University Institute, с любезното домакинство на Регионална библиотека „Захарий Княжески” – Стара Загора ще приемат пътуваща изложба, посветена на 60-ата годишнина от подписването на Римските договори. Гражданите и гостите на Стара Загора ще имат възможност да разгледат тематичните пана в сградата на Регионалната библиотека между 27 юни и 10 юли.

[ad id=“226585″]

Пътуващата изложба „Наследството на Римските договори за днешна Европа: 1957-2017” е базирана на архивни документи и изображения от Историческия архив на Европейския съюз и Дипломатическия исторически архив на Италианското Министерство на външните работи. Тя е разделена в няколко тематични секции с документални репродукции и цитати.

Раздел I разглежда историческите корени на Римските договори за създаване на ЕИО и Евратом през 1957 г. Той показва ключови документи за политическата и икономическата воля, която ръководи шестте страни учредителки на Европейската общност за въглища и стомана да възобновят процеса на европейска интеграция със създаването на Европейската икономическа общност.

Раздел II се съсредоточава върху икономическото и юридическото наследство на Римските договори. Той разглежда еволюцията на европейския общ пазар от първоначалните разпоредби на Римските договори до стартирането на проекта за Единния пазар под председателството на Жак Делор. Този раздел се съсредоточава и върху пътя към икономическа и валутна интеграция.

Раздел III се фокусира върху наследството на Римските договори в сферите на социалната политика и демократичното участие на общностно равнище. Той показва как социалните разпоредби в Договора за ЕИО – макар и ограничени по обхват и цели – оформят хода на проекта за европейска интеграция през следващите десетилетия. И накрая, той свързва въпроса за европейското гражданство с въпроса за демокрацията на равнище ЕС, като се съсредоточава върху институционалната еволюция на Европейския парламент от Рим до Лисабон.

Раздел IV разглежда въпросите на европейската международна идентичност. Той показва ключови документи за процеса на разширяване от тясно обвързана общност от 6 до големия съюз от 28 страни-членки. Този раздел се съсредоточава и върху международната идентичност на ЕИО / ЕС от колониалното минало на страните основателки към политиките за развитие, предвидени в Римските договори.


image0 (9K)