Европарламентът призова за спиране на преговорите за присъединяване на Турция към ЕС

Европейският парламент прие резолюция, с която призовава за спиране на преговорите за присъединяване на Турция към Европейския съюз. Това се случва за трети път след като в страната беше обявено извънредно положение заради неуспешния опит за преврат, по време на което бяха арестувани десетки хиляди хора.

http://www.svobodnaevropa.bg

То даваше право на президента Реждеп Ердоган да управлява еднолично с укази и беше официално отменено едва след предсрочните президентски и парламентарни избори. След тях обаче държавното устройство на страната беше променено на президентска република, което отново дава по-широки правомощия на президента.

В резолюцията евродепутатите приветстват решението на Турция от миналата година за отменяне на извънредното положение, но „изразяват съжаление, че много от правомощията, предоставени на президента и изпълнителната власт след неуспешния опит за преврат, остават в сила и продължават да ограничават свободите и основните права на човека“.

По време на извънредното положение, продължило две години, са арестувани над 150 000 души. Над 110 000 са уволнените държавни служители, сред които близо 4000 съдии и прокурори. Ердоганн е обвиняван, че използва неуспешния опит за преврат от лятото на 2016 г., за да се разправя с политическите си противници. Управляващите твърдят, че тези действия са необходими за опазване на националната сигурност.

Опозиционният журналист Джамал Кашоги беше убит в саудитското консулство в Турция. Според правозщитници и колеги на Кашоги убийците са изпратени по поръчка на режима в Рияд.
Резолюцията не е правно обвързваща. Тя беше приета с 370 гласа „за“, 109 гласа „против“ и 143 гласа „въздържал се“.

От българските представители в ЕП в подкрепа на резолюцията са гласували Ангел Джамбазки (ЕКР/ВМРО) и Светослав Малинов (ЕНП/ДСБ). От петимата членове на АЛДЕ, гласували „против“, четирима са представители на България – Неджми Али, Филиз Хюсменова, Илхан Кючук и Искра Михайлова от ДПС. Въздържали са се Асан Адемов, Андрей Ковачев, Ева Майдел, Андрей Новаков и Владимир Уручев от ГЕРБ/ЕНП, а също и Петър Курумбашев, Момчил Неков и Георги Пирински от БСП/С&Д. Сергей Станишев, Емил Радев и Николай Бареков не са гласували.

 Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036.

.


image0 (9K)