Еврокомисията разреши продажбата на бТВ. Сделката се финализира следващата седмица

бТВ Медиягруп и водещи телевизии в още четири държави ще станат собственост на фонда на чешкия милиардер Петр Келнер PPF, след като бяха продадени от американската група CME

Европейската комисия (ЕК) е дала разрешение на чешкия фонд PPF на милиардера Петр Келнер да придобие Central European Media Enterprises (CME), която притежава бТВ Медия груп в България.

Наред с тях част от CME са и телевизионни групи в Чехия (Nova), Румъния (PRO TV), Словакия (Markíza) и Словения (POP TV). Това беше последното ключово условие за извършването на сделката, за която от CME съобщиха, че ще бъде окончателно завършена на 13 октомври.

Сделката, която се очакваше да бъде завършена още през лятото, се забави с няколко месеца, а от PPF съобщиха пред Свободна Европа, че причина затова е била пандемията от COVID-19.

Това забавяне даде повод на редица издания в България, близки до депутата от ДПС Делян Пеевски, да твърдят, че Келнер се е отказал от плановете си и сега български бизнесмени са се заели с търсенето на инвеститор.

В края на май и началото на юни представители на управляващите в България и близки до властта медии започнаха открито да атакуват бТВ и обвиниха телевизията във връзки с укриващия се в Дубай Васил Божков. Ръководството на бТВ обяви, че започва серия от дела за клевета. По-късно телевизията заведе дела срещу вестник „Телеграф“ на Делян Пеевски, сайта със сходна редакционна политика „Блиц“, както и срещу председателя на НФСБ Валери Симеонов.

I Историята на сделката

В края на октомври 2019 г. фондът на най-богатия чех Петр Келнер обяви, че притежавана от него компания е подписала споразумение за придобиването на Central European Media Enterprises. По-рано същия ден от CME съобщиха, че сделката е на стойност 2,1 млрд. долара.

През февруари тази година американският сенатор републиканец Марко Рубио поиска администрацията във Вашингтон да провери дали сделката не застрашава сигурността на Съединените щати. „Вярвам, че администрацията трябва да провежда по-подробни прегледи на корпоративните сделки като продажбата на СМЕ от AT&T и да разбере как китайското правителство и комунистическата партия работят чрез проксита като PPF“, написа тогава Рубио. Проверка обаче не последва.

Няколко дни след писмото на Рубио, акционерите на Central European Media Enterprises одобриха сделката за продажба на акциите на компанията на чешката инвестиционна група PPF на Петр Келнер.

През 2018 г. година българската Комисия за защита на конкуренцията (КЗК) не разреши на фонда на Петр Келнер да придобие Нова телевизия, която след това беше купена от братята Георги и Кирил Домусчиеви.

бТВ е създадена през 2000 г. като собственост на Balkan News Corporation, подразделение на притежаваната от Рупърт Мърдок News Corporation. През 2010 г. компанията е купена от CME за 400 млн. долара.

Източник: www.svobodnaevropa.bg Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036.

 


image0 (9K)