Еврокомисар: България е добър пример за охрана на граница

ЕС трябва да бъде по-ефективен във връщането на емигранти, които нямат право да останат в Европа, подчерта еврокомисарят за миграцията, вътрешните работи и гражданството Димитрис Аврамопулос.

[ad id=“263680″]

„България е хубав пример за това как може да охраняваш собствената си външна граница и същевременно да пазиш външната граница на ЕС.“ Това каза еврокомисарят за миграцията, вътрешните работи и гражданството Димитрис Аврамопулос на неформалния съвет по правосъдие и вътрешен ред, който се провежда в НДК в рамките на българското европредседателство, цитиран от Дир.бг.

Той заяви, че трябва да се намери начин да се приеме обща европейска система за бежанците. И допълни, че вътрешните министри ще направят конструктивен принос в постигането на решение по време на обсъжданията в съвета.

Аврамопулос отбеляза още, че ЕС трябва да бъде по-ефективен във връщането на емигранти, които нямат право да останат в Европа.

[ad id=“218001″]

Еврокомисарят коментира, че системата за релокация на бежанци работи и припомни, че повече от 30 000 души са били релоцирани.

„Молбите намаляват, но системата работи. Презаселването също работи и имаме положителни резултати“, допълни Аврамопулос.

Имаме точни решения как да потърсим баланса между държавите-членки за системата за убежище. Днес ще разберем дали сме на прав път или не, отбеляза министърът на вътрешните работи Валентин Радев.

Така той отговори на въпроса как ще бъде убедена Вишеградската четворка, която е „за“ реформа на Дъблинското споразумение и „против“ задължителна квотна система за даване на убежище на мигранти.

[ad id=“218548″]

Други теми, които ще се обсъждат на съвета, са сигурността на границите – там трябва всеки да разкаже как си представят разговорите и дебатите с третите страни, допълни Радев.

Вътрешният министър очаква да се съберат мнения и за това как да се комуникира по-добре с агенциите, които имат връзка със защитата на границата.

Ние имаме какво да кажем и покажем, има примери от Гърция и Италия, каза още Радев.

 


image0 (9K)