Еврокомисарят по здравеопазване и сигурност на храните: „Ще има компенсация за чумата по свинете“

Умъртвяването на заразените с африканска чума прасета е единственият начин за овладяване на ситуацията в България. Това каза в интервю за БНТ еврокомисарят по здравеопазване и сигурност на храните Витянис Андкрюкайтис.

Той е в постоянен контакт с българските власти и е готов да се срещне с министъра на земеделието Десислава Танева, съобщава 24 часа
Комисар Витянис Андрюкайтис предупреди, че висурът е много опасен за прасетата и в момента няма ваксина срещу него. Той се разпространява и сред дивите прасета и най-вероятно е дошъл в България от Румъния, а там от – Украйна и Молдова.
„Знаете, че европейския ветеринарен екип на място в момента е на място в България. Те работят рамо до рамо с българските официални контролни власти и ветеринарните служби. Много е важно да се разбере по какъв начин инфекцията е преминала към една от най-големите свинеферми в страната ви“, обясни той.
Еврокомисарят припомни, че преди две години в България отново е имало африканска чума, но само при диви прасета и тогава не се е стигнало до  заразяването на домашните. Според него е много важно хората да разберат колко сериозен е сега проблемът.
„Хората по места трябва да разберат, че ситуацията е много сложна. Трябва със сигурност да се спре разпространението на заразата чрез дивите прасета, нелегална търговия, чрез храната на прасетата, чрез транспорта и човешкия фактор. Много е важно да се разбере, че човешките дейности, специално нелегалната продажба на свинско месо е много опасна“, добави още Андрюкайтис.
Той призова местните власти за прилагането на строги мерки.
„Строгите мерки за биосигурност трябва да бъдат прилагани както в големите свинеферми, така и в дворовете на хората, където се отглеждат прасета.


image0 (9K)