Еврокомисарите са обявени – Мария Габриел е сред тях. Ресорите – утре

Избраната за председателка на следващата Европейска комисия Урсула фон дер Лайен обяви днес имената на членовете на екипа си. Европейската комисия, която се очаква да встъпи в длъжност на 1 ноември, ще се състои от 27 души. Великобритания няма да бъде представена в нея.

„Работим с презумпцията, че Обединеното кралство ще напусне ЕС на 31 октомври“, съобщи говорител на Европейската комисия.

Ако дотогава Брекзит не се е случил, Лондон ще бъде задължен да даде кандидат за член на Европейската комисия.

Представител от България е Мария Габриел, която беше единствената номинация на правителството на Бойко Борисов. Днес премиерът заяви, че тя ще управлява ресор с бюджет, по-голям от настоящия на комисар за цифровото общество, както и че той ще бъде достоен за България.

В новия състав на ЕК ще преминат 8 комисари от екипа на Юнкер, които са отново номинирани от правителствата на своите страни: Йоханес Хан (Австрия), Мария Габриел (България), Вера Йоурова (Чехия), Маргрете Вестагер (Дания), Фил Хоган (Ирландия), Валдис Домбровскис (Латвия), Франс Тимерманс (Холандия) и Марош Шефчович (Словакия). Към тях трябва да се прибави и говорителят на Юнкер Маргаритис Схинас, който е номиниран за еврокомисар от Гърция.

Фон дер Лайен вече пое ангажимент към европейските лидери при номинирането си, да назначи Вестагер и Тимерманс, които бяха водещи кандидати за председател на Европейската комисия, съответно от партиите на европейските либерали и от социалистите, за свои старши заместници.


image0 (9K)