Евгения и Николай Баневи остават в ареста

Спецсъдът гледа мярката за неотклонение на Банев, прецени, че молбата на адвоката му за изменението й трябва да бъде оставена без уважение и остави бизнесмена в ареста.

Според съда има обосновано предположение, че Банев, жена му и майка му са извършили заедно престъпления, които били доказани от показанията на свидетелите и документите, предаде Дарик.

В думите си към съда Банев обвини заместник-главния прокурор Иван Гешев в лъжа.

„Съжалявам, че шефът на тези двама души излъга българския народ, че „АКБ Форес” е източило 2/3 от българската икономика. Прочетох томовете. Аз наистина мислех, че съм в детската градина. Всяка една дейност, която съм правил, се опитва да се изкара като криминално деяние. Съжалявам, че съм толкова рязък. Повече от смешно е да се твърди, че един човек от кабинета си и по телефона може да свърши толкова крупни престъпления.  Да, „АКБ Форес” се развиваше чудесно, докато не дойде на власт правителството на ГЕРБ.  Да, развиваше се чудесно до преди световната икономическа криза. В този случай прокуратурата действа поръчково, без никакви документи. Всички суми са изсмукани от пръстите. Моите адвокати ме съветват да поискам по-лека мярка”, каза Банев.

В залата той заяви, че обвиненията на прокуратурата са „смешни“, както и че неговата дейност винаги е била съобразена със закона. По думите му по делото няма нито един документ, под който да стои неговият подпис. Според него той е обвинен без никакви факти и документи.

Прокуратурата отбеляза по време на заседанието, че процесуалното поведение на Банев не е било добро, тъй като е бил открит мобилен телефон в килията му, чрез който той се е свързвал с майка си, за да повлияе тя на свидетели по делото. И обясниха, че експертиза е установила как Банев е провеждал активна комуникация с лица от Русия, за да бъде предоставено на него и семейството му политическо убежище там.

Пред медиите адвокат Христо Ботев коментира, че темата за телефоните не е най-важната, а е по-важно дали има доказателства за извършени престъпления. Той каза, че ще обжалва определението на съда и заяви, че това е поредният случай при дело, в който свидетели не знаят, че са били управители на дружества, но после се подсетили при разпита. Ботев допълни, че ще се прецени тепърва дали да се поиска промяна на мярката и за Евгения Банева, която също е в ареста.

Прокурорите Калин Стоилов и Мария Дойчева казаха, че най-вероятно телефонът за Банев е бил вкаран чрез кутия от сок с двойно дъно. Те отбелязаха, че той е разговарял и със съпругата си. Телефонът на Евгения Банева обаче все още се издирвал и не можел да бъде открит от органите на ГД „Изпълнение на наказанията“. Прокурорите обясниха, че двамата съпрузи са си писали съобщения за делото, и за това как да започнат медийна атака и хибридна война.

Банев си е писал и с децата си, като е искал те да потърсят политическо убежище в Русия, но те са му отвърнали, че във Франция им харесва. Бизнесменът се е чувал с руснаци, обществени личности, за съдействие за убежище, допълниха прокурорите.

В момента охраната на ареста провеждала непредвидени проверки срещу Баневи, но не са открити телефони.


image0 (9K)