Евгений Дайнов: Властта вече не се крие. Иска да унищожи медиите

Ама – чакайте сега. Оказва се, че ултиматумът на Валери Симеонов към телевизиите, в който той иска да му се извинят, не е на частното лице Симеонов. Пратено е на бланка на Министерския съвет. Стои си на страницата на правителството: http://www.government.bg/cgi-bin/e-cms/vis/vis.pl?s=001&p=0212&n=4304&g=.

Дори да приемем, че отделно взетият депутат Антон Тодоров бил изказал лично мнение, неангажиращо властта, когато заплаши Виктор Николаев на живо в ефир – то позицията на Симеонов е повече от ясна. Не той, отделно взет вицепремиер, пуска ултиматуми към медиите. Правителството – Министерският съвет – пуска ултиматума. И си го държи на официалната страница. Наистина, този документ е спестен в английската версия на сайта – но защо в МС си мислят, че посланиците четат само английската версия?

[ad id=“225664″]

Та: Правителството заплашва медиите. Официално е. Документирано. Врязано в скрижалите на времето завинаги.

Ако се учудвате – недейте. Същото това правителство месеци наред гони, тормози и се опитва да унищожи частната фирма ЕМКО – дори с цената на унищожаване на целия български оръжеен износ. Цялата държавна машина е впрегната в това усилие, както и цялата държавна обяснителна машина. А тя, обяснителната машина, твърди следното: нищо, че ЕМКО са произвели по договор някакви неща. Тези неща няма да отидат до адресата си, защото междувременно властта е решила друга фирма – държавна – да произведе същото. Само че ще го достави месеци по-късно на получателя.

Логика? Защо получателят трябва да чака тепърва за нещо, което отдавна е произведено? Няма такъв случай в световната практика, дори – в Русия, която нашите властници имат за светъл пример.

[ad id=“225664″]

Какво ли си мисли горкият човек, поръчал доставката в България? Какво ли обяснява за българите на своите колеги от цял свят?

Ако рискът от атаката срещу ЕМКО е ликвидирането на целия оръжеен бизнес в страната, какъв е рискът на атаката на правителството срещу телевизионните медии? Ликвидирането на всички медии?

Защо не? Откъде-накъде някакви си, които не са облечени в никаква порция власт, раздавана от Банкя, да питат каквото и да е онези, които са се докопали до порция власт?

Или, както наскоро обясни един зам.-министър: „Всеки въпрос е въпрос на власт”. Не – на закон, принцип или документ. На власт. Ще рече: аз, който имам властта, ще ти заповядвам, където и какъвто да си. А ти, който нямаш власт – ще изпълняваш.

Естествено, стремежът на властта да разгроми цяла индустрия и да ликвидира медиите е операция, подчинена на по-голямата цел: в България да бъде ликвидирана политиката. Да остане само – властта. А всички атрибути на политиката – законност, ред, избори, баланс на властите, контрол, подотчетност – да отидат на бунището на историята.

Връщайки филма назад във времето, трябва да си признаем, че властта беше достатъчно честна, та да даде тази заявка още през лятото. Спомнете си: опозиция в парламента няма; извън парламента останаха представителите на нормалните, будни граждани. И цялата власт започна да отстрелва… зелените. При положение, че ПП Зелените в най-добрите си времена е вземала 32 000 гласа (0.7 процента) на избори. Защо?

[ad id=“225664″]

Защото властта ясно разбра: последният осколък, сетният остатък от политиката са зелените. Останалите, според представите на Онзи, Който Разпределя Порциите, са унищожени. Докато обаче има остатък, колкото и сетен, политиката не е умряла. Може, някой ден, да се възстанови. И тогава принципът „всичко е въпрос на власт” току-виж се превърнал в принципа „всичко е въпрос на закон”. И сегашните власто-ползватели внезапно да загазят по отношение на закона.

И всичките тези атаки на властта срещу цели сектори на обществото се изразяват с все по-дебелашки лъжи, все по-дърварски заплахи и все по-каруцарски език. Готвят ни за свят, в който, ако демонстрираш елементарно възпитание, си враг. А ако владееш каруцарския дискурс – може и да ти дадем порцийка власт.

Властта, директно и от свое име – и изобилно документирано – се опитва да унищожи медиите, цели индустрии, както и политиката като такава. Вече не се крие. Има доблестта да развее знамето, на което пише „Ние сме на власт – мачкаме, когото си искаме!”.

Най-вероятно по този начин комуникират единствено пиратските вождове в Южна Сомалия. Тук, обаче, е Европа.
И тези хора мислят да го добутат до председателстване на ЕС?

Източник: offnews.bg


image0 (9K)