Д-р Таня Андреева за К-19: Царе сме на дебатите, а трябва да изберем от двете злини по-малката

„В Шейново работим при всички противоепидемични мерки. Има 5-6 колеги, които са болни и им пожелавам бързо възстановяване.“ Това каза бившият здравен министър Таня Андреева по бТВ.

„През следващите дни и месеци трябва да има много сериозен план за действие. За всички бе ясно, че есенно-зимния период ще бъде предизвикателство. Това е сезонът, в който вирусите се чувстват в разкош“, посочи д-р Андреева.

„Трябваше да сме подредени в мерките. Всяко действие оттук насетне ще е действие на по-строги мерки. Когато не си си свършил работата навреме, всяка мярка ще е по-тежка. Липсва анализ кое от пролетта се променя сега. Причините за увеличените заразени са комплексни. Ние имаме най-меките мерки в Европа. Хигиената, дистанцията, доброто проветряване и носенето на маски са определящи. Ние сме царе на дебатите“, посочи Таня Андреева.

„Трябва да си дадем сметка – икономиката не зависи от заведенията. Трябва да предвидим къде тези мерки не могат да се спазват добре – заведенията и училищата. Нашите деца са сериозен фактор за разпространение. В училище средата не може да се контролира. Не във всяка класна стая има чешма и сапун. Това има значение. Притеснявам се и за учителите. Затова се питаме ще издържат ли училищата. В случая трябва да изберем от двете злини по-малката. Това е нещо, което ще свърши. То няма да е през целия ни живот. И точно затова трябва да сме търпеливи и предпазливи. Вероятно ще има доброволци, но това няма да реши проблема с недостига на кадри. Този проблем е от много години. В този момент трябва да видим какви мерки ще предпазят здравите-лекарите и сестрите. За да могат те да се справят със случаите на болнично лечение“, коментира още бившият здравен министър.

„Засега няма публикации, че вирусът преминава през плацентата и може да зарази бебенцето. Бебетата и малките деца са пощадени от този вирус. В нашата болница има бейби бум. Управляващите трябва да се базират на научния капацитет и да не се опитват да си осигурят социално спокойствие, оставайки тази инфекция да се развива спонтанно“, изтъкна д-р Андреева.

 


image0 (9K)