Д-р Таня Андреева: Да абдикираш от здравето за децата е недопустимо!

„Груба грешка е да се мести Фондът за лечение на деца“, бе категорична тя

„16 закона се променят с новите предложения на здравното министерство. Това не е скрита здравна реформа, всичко се прави много набързо и несъобразено с реалностите, които здравната система изисква.“ Това каза бившият министър на здравеопазването Таня Андреева в ефира на бТВ.

„Не е прието през преходни разпоредби да се променят толкова закони. Това показва, че основният фокус е върху това да се стабилизира системата и да няма преразход на Касата през следващата година“, посочи тя.

„Системата трябва да се стабилизира, но е недопустимо да се рамкира медицината. Истинската медицина ще бъде пренебрегната, а това ще доведе до негативни резултати. Винаги, когато се създава нов мегаорган, подчинен на министъра, това крие риск да се политизира здравеопазването. По-добрият вариант беше затягане на контрола на болниците“, подчерта Андреева.

„Най-лошото е, че ние отново говорим само за пари. Като че ли здравето не е по-важно“, добави бившият здравен министър.

„Груба грешка е да се мести Фондът за лечение на деца. Да абдикираш от здравето за децата и да прехвърлиш отговорността на НЗОК, който е един платец, е недопустимо. Това говори, че Министерство на здравеопазването цели да си раздели отговорността и напълно да я прехвърли на друг. При този демографски проблем, не можем да си позволим да загубим дори едно дете“, каза още Андреева.

Свързан текст: Не слагайте ръка на Фонда за лечение на деца в чужбина! Не връщайте системата с 15 години назад!


image0 (9K)