Д-р Стойчо Кацаров: Самохвалството е неуместно. Повечето от реакциите на НОЩ бяха погрешни

„Самохвалството в този случай е неуместно, защото повечето от реакциите и прогнозите на щаба бяха погрешни“. Това каза пред БНР д-р Стойчо Кацаров – председател на Центъра за защита на правата в здравеопазването, бивш зам.-министър на здравеопазването. Коментарът му беше във връзка с обявеното прекратяване на ежедневните брифинги на Националния оперативен щаб и заявеното от премиера Бойко Борисов: „Справихме се прекрасно в една много тежка зараза и пандемия“.

Д-р Кацаров припомни първите оценки на епидемията, заявени от щаба, са били, че грип Б е по-страшен от този коронавирус, а след това се е стигнало до твърдение, че това е най-страшната болест, с която човечеството някога се е сблъсквало. „Отмяната на брифингите на НОЩ и отмяната на извънредните мерки идва на фона на 25 новозаразени, а обявяването на извънредното положение на 13-и март беше при 10 нови заразени“, коментира още д-р Кацаров.

По думите му и досега липсва оценка на епидемичната обстановка в страната: „Организацията от самото начало беше лоша – липсваше план и оценка“. Според него това показва необходимостта от реформа и промяна в здравните институции и въобще в здравната система.

По думите на експерта медицинските центрове и ДКЦ са с моного ниски приходи, защото не са имали работа по време на извънредното положение, дори лекари се е налагало да излизат в отпуска.

„Този проблем трябва да се свърже с последиците от него, защото липсата на прегледи и изследвания ще се отрази негативно на хората с други заболявания. Когато оценяваме действията срещу коронавируса, не трябва да забравяме, че в резултат на тази водена политика много хора не се изследваха и не се диагностицираха, което може да има лоши последици за тях в бъдеще, от гледна точка на тяхното здраве“, посочи Кацаров.

Той прогнозира увеличаване на прегледите и хоспитализациите в следващите месеци, но отбеляза, че и след отмяната на извънредното положение в страната все още има страх у хората да ходят в болница, за да не се заразят с COVID-19.

Цялото интервю на Ирина Недева с д-р Стойчо Кацаров в предаването „Преди всички“ можете да чуете от звуковия файл.

БНР

 


image0 (9K)