Д-р Стенли Бас: Не смесвайте ядки с плодове, ще експлоадирате!

Американският лекар д-р Стенли Бас: Излекувах болестите си не с лекарства, а с хранене, никога не смесвайте ядки и плодове, ще експлодирате!

[ad id=“225664″]

За доброто храносмилане е важно не само тялото, а и духът „да разбере“, че в момента се яде, не се разсейвайте с вестници и телевизия.
Свинското се смила цели 5 часа в стомаха!

Американският лекар д-р Стенли Бас започва да изследва връзката между последователността на приема на храната и храносмилането още през 50-те години на миналия век. Неговите теории за запазване и възстановяване на здравето чрез правилно хранене са изпробвани и доказани върху редица пациенти, включително и върху него самия. С постене и приемане на храните в правилна последователност д-р Стенли Бас се излекувал от болестите си, а не чрез лекарства.

[ad id=“237001″]

Различните ястия не се смесват

Немският психолог Паул Грюцнер провежда експеримент, давайки на мишки три различни порции храна, първата с черен цвят, втората с бял и третата с червен. Малко след приема на храната били изследвани стомасите на животните, при което се установило, че трите различни храни са подредени в стомаха в реда, в който са били приети, без да са смесени.

Децата ядат правилно

Д-р Бас провел изследвания със самия себе си. След като ял различни храни в една определена последователност, установил, че най-бързо се храносмилат плодовете, след това смесената салата, после сиренето и най-накрая месото.

Интересен факт е, че децата, оставени сами да изберат какво да ядат, обикновено следват инстинктите си и започват с най-лесно смилаемите продукти – от тях ядат до насита, след което преминават към по-трудно смилаема храна. От нея също ядат толкова, колкото апетит имат, и я оставят. Чак накрая ядат протеинови храни, които се задържат най-дълго в храносмилателния канал.

[ad id=“238430″]

Здравословно храносмилане благодарение на правилната последователност

Нашата храна може да бъде смляна добре само когато е приета в правилната последователност. Редът на прием се ориентира по това колко време е нужно за храносмилането на един продукт. По тази логика първо се ядат храните, които се смилат най-бързо, докато трудносмилаемите идват най-накрая.

Пъпеш за десерт? Никога!

Ако ядете например едно парче пъпеш за десерт, това ще доведе до екстремни храносмилателни проблеми – не само при усвояването на пъпеша, но и на пилешкото с пържени картофи, което сте изяли преди това.

В нормални условия (на празен стомах) пъпешът би бил усвоен най-късно след половин час. Тъй като обаче в нашия случай той е бил изяден след едно трудносмилаемо ястие, значи остава най-отгоре в храносмилателния канал и трябва да изчака усвояването на пилешкото с картофи.

Но пъпешът няма да стои търпеливо и да чака реда си. Той, както и всички плодове, изядени в грешната последователност, започва да изгнива. Образуват се газове и алкохол. Тъй като за някои храни са необходими 4-5 часа за пълното им усвояването (особено при комбинации между протеинови и нишестени продукти), през това време се увеличават газовете, появяват се киселини и тежки храносмилателни смущения.

[ad id=“236993″]

Как да ядем в правилната последователност

Д-р Стенли Бас описва в коя последователност се храносмила най-добре едно ядене. Всяка група от храни (плодове, зърнени, месо, сирене, яйца, зеленчуци и т.н.) се нуждае от точно определени храносмилателни ензими. Само когато отделните храни се ядат в правилната последователност, могат да бъдат отделени точно необходимите им ензими, за да бъдат усвоени оптимално.

Ако например искате да ядете месо, ориз, салата, сирене и плодове на едно хранене, тогава правилната последователност би изглеждала по следния начин:

За предястие – плодовете
    Салата
    Основното ядене започва с ориз
    Следва сиренето
    Чак накрая може да бъде изядено месото

Всеки хранителен продукт образува свой собствен пласт в стомаха – и то в последователността, в която е бил приет. При гореспоменатото ядене плодът ще напусне първи стомаха – след около 30 мин. След това неговото място ще бъде заето от втория пласт, този на салатата, която ще се задържи в стомаха още 30-40 мин. Следва третият слой на ориза, след него идва сиренето и накрая месото.

Край на умората след хранене

Всеки пласт се усвоява отделно, без да се смеси с останалите. Ако е била приета правилно, храната се усвоява бързо и без проблеми. Не се образуват газове и не се появява умора. Точно обратното, човек се чувства бодър и пълен с енергия. Ако същото онова ядене беше прието смесено – малко от тук, малко от там, храносмилането му щеше да отнеме много часове, придружено от чувство на тежест, газове, киселини и какво ли още не. И всичко това само заради грешната последователност. А хора с бавно храносмилане изобщо не би трябвало да ядат толкова много различни храни на едно ядене. По-добре е да се хранят по малко и по-често.

[ad id=“236999″]

Основното правило на точната последователност гласи:

Колкото по-голямо е съдържанието на вода на една храна, толкова по-напред трябва да стои тя в храносмилателната редица. Колкото по-ниско е съдържанието на вода, толкова по-късно се яде. Водосъдържащи храни се храносмилат лесно и бързо отстъпват място на тези с високо съдържание на протеини, въглехидрати и мазнини.

Непоносими храни изведнъж стават поносими

Ако досега сте страдали от стомашни проблеми след консумацията на ядки, авокадо или плодове, вероятно сте мислели, че те не са добри за вас. В действителност просто сте ги приемали в грешната последователност или в неправилна комбинация с други храни. Ако ядете ядки заедно с плодове, тогава богатите на мазнини ядки пречат на храносмилането на плода. Приети в подходящата последователност, тези два продукта изведнъж стават чудесно поносими и се смилат отлично. Да вземем за пример прочутата комбинация от шунка с пъпеш, която често се сервира като деликатесно предястие. Пъпешът сам по себе си би бил прекрасен, но мазнините на шунката пречат на усвояването му, което води до редица проблеми.

Соковете

Случвало ли ви се е да изпиете една чаша плодов сок за десерт? В стомаха ви вече има салата и картофи със зеленчуци, запечени със сирене. Върху всичко това идва и сокът, който иначе би напуснал стомаха за броени минути, а сега трябва да чака реда си с часове. Неговият „гняв“ заради забавянето също се изразява по вече познатите начини.

[ad id=“237001″]

Най-често допусканите грешки при хранене, предизвикващи неразположение, отпадналост и храносмилателни проблеми:

– Пиенето по време на ядене

– Плодове (свежи или сушени) за десерт

– Смесването на сладки и/или сушени плодове с ядки и семена и евентуално с някакъв подсладител (мед, кленов сироп), както е при повечето видове зърнени закуски и мюсли

– Смесването на сладки и/или сушени плодове с киселиносъдържащи плодове

– Яденето на сладки и/или сушени плодове заедно или след високо концентрирани протеини.

Правилната последователност според д-р Бас:

– Напитките се пият 30-60 мин преди хранене. Препоръчително е изпиването на две чаши с вода.

– Плодовете се ядат винаги на празен стомах, никога заедно с други храни и никога за десерт. При яденето на плодове има допълнителни особености, на които трябва да се обърне внимание. Пъпешът се яде преди всички останали плодове, следват киселиносъдържащи плодове като цитруси, ананас, къпини, френско грозде, нар, кисели ябълки и т.н. и последни се приемат сладките плодове (круши, сладки ябълки, банани).

– След като сте яли плодове, трябва да изчакате 15 минути преди да ядете нещо друго.

– Зеленчуците се ядат преди храни съдържащи нишесте. Т.е. салати и зеленчукови ястия да стоят на масата винаги преди основното ядене, а не заедно с него.

– Ястия, съдържащи нишесте винаги се ядат преди такива с преобладаваща концентрация на протеини. Въглехидратни гарнитури като картофи, ориз, макарони и др. се приемат ПРЕДИ месото, рибата и яйцата.
– И не на последно място трябва да се има предвид времето, за което се храносмила дадена храна. Това, което се храносмила най-лесно, се яде първо, а това, което изисква повече време – последно.

[ad id=“238430″]

Време на храносмилане на някои храни
Диня и зеленчукови сокове: 15-20 минути
Смесени салати от зеленолистни растения: 20-30 минути
Пъпеш, портокал и грейпфрут: 30 минути
Други свежи плодове: 40 минути
Зелена салата: 30-40 минути
Повечето задушени или сварени зеленчуци: 40-50 минути
Зеленчyци със съдържание на нишесте: 60 минути
Житни, бобови растения и леща: 90 минути
Семена: 2 часа
Ядки: 2,5 – 3 часа
Обезмаслено прясно мляко или нискомаслено свежо сирене: 90 минути
Бяло пълномаслено сирене: 2 часа
Твърдо сирене (пармезан): 4-5 часа
Белтъци: 30 минути
Цяло яйце: 45 минути
Лека риба: 30 минути
Мазна риба: 45-60 минути
Пиле без кожа: 1,5 – 2 часа
Телешко или агнешко: 3-4 часа
Свинско: 4,5 – 5 часа
Тези стойности се приемат като ориентировъчни.

Съветите на д-р Бас за правилно и здравословно хранене:
– Дъвчете добре. Недобре сдъвканата храна изисква по-големи усилия, за да бъде храносмелена и въпреки това не успява да бъде усвоена напълно. От друга страна на организма му е необходима и повече енергия, което е причина за умора и отпадналост.

– Малки количества. Колкото по-малко е количеството приета храна, толкова по-малко време е необходимо за храносмилането й.

– Моно вместо мулти. Колкото по-малко храни се смесват на едно ядене, толкова по-леко преминава храносмилането, а и рискът от преяждане отпада.

Източник: budnaera.com


image0 (9K)