Д-р Мирослав Ненков:“Видяхте ли как с един вестникарски удар бе свален един достоен министър?“

„Вече не съм министър, от два дни съм безработен. Дори и да имах покана да остана – аз харесвам новия здравен министър Кирил Ананиев, нямаше да остана, защото се чувствам част от екипа на министър Петров“, казва д-р Мирослав Ненков.

[ad id=“225664″]

Той сподели, че с него е имало разговор да стане министър на здравеопазването, но отказал. „Видя ли как с един вестникарски удар бе свален един достоен министър?“, риторично обясни отказа си на водещата на сутрешния блок на Нова Телевизия Лора Крумова.

„Един факт не беше изнесен обаче – за обществената поръчка, за която бе набеден министър Петров, че уж е прибрал в джоба си 1,7 млн лв., а ВМА е платила 300 хил. лева“, каза Ненков.

„Разликата е огромна, а и тази поръчка е от преди Петров да стане шеф на ВМА. Тече проверка на прокуратурата и ако се окаже, че няма престъпление, кой ще му се извини“, попита Ненков.

[ad id=“255238″]

„Вероятно министър Ананиев ще продължи линията, която следвахме – да се затворят още някои кранчета, по които изтичаха наши общи пари“, каза още Ненков. „Не става въпрос за мафията в бели престилки -99,8% от моите колеги си работят най- добросъвестно по кабинетите. Това е една много малка шайка мишоци, които умеят да използват слабостите на системата“, каза Ненков.

Легалният път е да се продава излишъкът от нужни на страната лекарства – ако са внесени 140 единици, а сто с ни необходими за пазара, 40-те да се изнасят за западни страни и да се печели от това, защото у нас цените на лековете са ниски. Нелегалният начин е да внасяш 200 единици и лекарството да го няма, каза Ненков. Става дума за реекспорт на лекарства за около 300-400 милиона годишно неофициално и 200 млн. официално. Как се изправяш срещу такъв бизнес с името си на генерал, при това сам, попита Ненков. Предстоят промени в закона за лекарствата в този план.


image0 (9K)