Д-р Мехмет Джейхан: Предстоящите 5 дни са въпрос на живот и смърт за Турция…

Представителят на турския специализиран Научен съвет проф. д-р Мехмет Джейхан предупреди, че Турция е в много критично положение заради бързото разпространение на Ковид-19 в страната.

„Предстоящите 5 дни са въпрос на живот и смърт за Турция. Броят на починалите и на заразените напредва към надхвърляне на критичния праг. Мерките срещу разпространението на коронавируса трябва да бъдат затегнати още повече. Намираме се в много критична ситуация. Предстоящите 5 дни са изключително критични. Ако сега не затегнем мерките срещу COVID-19, ще изпуснем епидемията…“

Валията на Истанбул Али Йерликая в публично обръщение призова населението на 16 милионния мегаполис да не излиза от къщи през следващите 48 часа.
Турският министър на здравеопазването Фахреттин Коджа съобщи снощи за 108 починали и 7420 заразени от 10 март насам. Общият брой на тестваните за коронавирус в страната е 55 644 от началото на епидемията.
Транспортните връзки на Истанбул с други градове на страната по суша са прекъснати, затворено е летището Сабиха Гьокчен. Търкиш еърлайнз изпълнява полети само до 14 от големите градове на страната, които са сведени до минимум и пътниците се допускат със специално разрешение от валийството. От масовия транспорт се движи, но с намалени график, крайградската влакова линия Мармарай, която свързва европейския и азиатския бряг на мегаполиса по дъното на Босфора.


image0 (9K)