Д-р Ирен Цочева: Грипните вируси увреждат нервите

Зимата дойде и с нея сме на прага на вълната от грипни вируси. Широко популярна е практиката българинът да се самолекува. Наистина, народната медицина разполага с богат арсенал, с който до третия-четвъртия ден на една остра вирусна инфекция на горните дихателни пътища човек може да проведе терапия без консултация с лекар. Но ако състоянието се задържи без промяна повече от 3-4 дни, задължително потърсете медицинска помощ. Това апелира педиатърът от Александровска болница д-р Ирен Цочева.

– Д-р Цочева, какво увреждат грипните вируси?
– Грипните вируси, освен че увреждат лигавиците, атакуват и съдовите стени, както и нервните клетки. Получават се усложнения, например грипозни отити, при които, за съжаление, невинаги слухът може да бъде 100% възстановен. Тези състояния УНГ специалистите водят за спешни, защото е много важно да се реагира бързо и адекватно и да не се оставя течност в средното ухо, която съдържа токсини от вируса, увреждащи слуховия нерв.

– Възпаленията на носа и гърлото ли са сред най-честите оплаквания?
– Да, това са симптомите, с които през последните няколко седмици пациентите посещават лекарските кабинети. Около 80% от тях са причинени от вируси. Сравнително рядко са бактериалните инфекции – около 20%. Лечението им задължително включва 10-дневен прием на антибиотик със системно действие, за да се избегнат усложненията. Доказано е, че стрептококите от група А са пряко свързани с ревматизма и могат да засегнат бъбреците, сърцето, ставите, кожата.

– С какви симптоми започват вирусните инфекции?
– Обичайно вирусните инфекции започват с обикновена хрема, която впоследствие най-често преминава в ринофарингит. Симптомите са сухота и дразнене в носната лигавица през първите 2 дни. Впоследствие се появяват оток на лигавицата, затруднение в носното дишане, бистра и слузна секреция, сълзотечение. Зачервява се кожата около ноздрите поради наличие на натриев хлорид и амоняк в секрета. Кулминацията на заболяването е около 4-5-и ден, когато секретът се сгъстява. Нормално заболяването приключва в рамките на 7-10 дни.

– В сезона на вирусите един от проблемите, с който се сблъскват родителите, е хремата. Тя ли е най-опасна за бебетата и малките деца?
– Понеже имунната система на децата е много незряла, до 4-5-годишна възраст най-обикновените хреми понякога са истинско изпитание. При кърмачета могат да са съпроводени с много висока температура, като при някои бебета да се стигне и до фебрилни гърчове, менингизъм, което не е менингит, а раздразване на мозъчните обвивки, съпроводен с повръщане. Много често се появява и стомашно-чревна симптоматика.

Бебетата реагират по този начин на почти всички остри инфекции.

Горещо препоръчвам на родителите при всички случаи да се консултират с лекар. Защото много често, предимно при децата до 6-годишна възраст, се получава неприятно усложнение – вследствие на отока на лигавицата на евстахиевата тръба и третата сливица се натрупва течност в средното ухо, което понякога може да остане незабелязано. Освен това запушеният нос автоматично включва дишане през устата, което натоварва долните дихателни пътища. Ако продължи дълго време, това се отразява негативно и върху самата носна лигавица.

– Кажете какво трябва да предприемат родителите?
– Хремата или острият ринит е много често срещано заболяване. Нормално децата до към 5-годишна възраст могат да имат по 8-9 такива епизода годишно. А тези, които посещават детски заведения, дори и повече.

Общо взето, всяка втора седмица са с хрема

В повече от 95% от случаите става дума за вирусно заболяване. По принцип ги приемаме за леки и самоограничаващи се, но това в никакъв случай не означава, че не носят дискомфорт на детето. Оттам идват и проблемите – в такива случаи детето не може да диша добре през носа, появява се кашлица, тъй като диша през устата и въздухът изсушава лигавицата.
Това е характерно предимно за нощта. Също така се появяват и затруднения при храненето. Заради това е необходимо да имаме все пак някакви подръчни средства, с които да се справим с проблема.

– Какви средства можем да използваме?
– Най-важното е да се опитаме да поддържаме носа относително почистен. Това най-добре става с обикновен физиологичен разтвор. Как ще се приложи обаче, зависи от родителя и поносимостта на детето. Задължително трябва да почистваме нослето няколко пъти на ден – особено след ставане от сън и преди лягане. По принцип обилното промиване на ноздрите с физиологичен разтвор е много подходящо като метод.

– Има ли значение обаче какви са секретите? Дали са следствие на вирус или от бактерия?
– По принцип секретите започват като вирусни и са бистри. Но трябва да подчертаем, че не е задължително жълтите секрети да означават наличието на бактерия. Когато се задържат по-дълго време в носа, например цяла нощ, стават жълти. Така че това не е диагностичен критерий. Проблемът е по-скоро, ако секретите се задържат повече от 7-10 дни.
Ако детето има хрема, която отшумява към 5-6-и ден и към десетия ден отново се появят жълтеникави секрети, и то с мирис, тогава най-вероятно става дума за бактериална инфекция.

В тези случаи предпочитаме също да не лекуваме с антибиотични капки в носа. Ако има нужда, е по-добре да се проведе курс с необходимия антибиотик в конкретната доза, отколкото да се поставят безразборно антибиотични капки в носа.

– До какви последствия може да доведе една недоизлекувана хрема при децата?
– По принцип инфекцията не се локализира единствено в носа. Вирусът обхваща цялата лигавица. Една недолекувана хрема може да предизвика синузит, бронхит, пневмонии.

Имайте предвид, че точно в периода от 2-5 години е пикът на тези заболявания. И това е характерно най-вече за малчуганите, които посещават детски градини и ясли. Причините са много – лошото качество на въздуха в градовете, когато децата не излизат често на разходки навън, и др.

Пасивното тютюнопушене също е доказан фактор за бронхити, пневмонии при малките деца. Родителите в никакъв случай не бива да пушат пред тях и не бива да ги водят в такива помещения. Родителите трябва да знаят и още нещо, което е много важно. Освен почистването на носа, нека още при появата на първите симптоми да оставят детето за няколко дни вкъщи. Не е добре да чакат заболяването да се задълбочи. Препоръчително е да е под наблюдение в домашни условия.


Профилактиката

За профилактика на носната лигавица е много по-подходящо дишането на чист въздух, повече престой сред природата. Добре е човек веднъж в годината да бъде на море и веднъж – на планина. Трябва да се диша влажен въздух, да се избягва сухият. Това важи и за лечението. Не трябва да забравяме, че при вирусна инфекция е важно да пием и много течности, да приемаме и много витамини, особено витамин С. Много богат източник е кората на нара, например.
А за да се предпазим от вируси, е добре да стоим възможно най-малко край климатиците и парното, които изсушават въздуха. Когато има епидемия, да избягваме обществения транспорт, както и престоя на обществени места, където има много хора, потенциални вирусоносители.


Ментоловите капки за нос могат да предизвикат спазъм

“Затова не трябва да се прилагат до 6-годишна възраст. Както и капките, съдържащи парафин. Той може да се натрупа в долните дихателни пътища на незрелия детски организъм, като се стече механично в бронхите и да се получат запушвания, около които да се натрупа съединителна тъкан – състояние, известно като гранулом. Задължително трябва да се спазва и дозировката на капките. Понеже детската носна лигавица е крехка и ранима, прекаленото й съдосвиване води до патологична реакция – лигавицата се удебелява”, предупреждава специалистът.

Люба МОМЧИЛОВА

zdrave.to


image0 (9K)