Д-р Дончо Етугов: Всичко за нрава на бенките и нуждата от профилактика

През лятото се сещаме, че бенките са видими. Слънчевите лъчи и най-вече изгарянията са тези, които могат да отключат промени в пигментацията. Хубаво е да посетим дерматолог през пролетта или късна есен, когато не се излагаме на слънце, за да можем да реагираме адекватно. Това посъветва дерматологът д-р Дончо Етугов в предаването „О!Здравей“ по Би Ай Ти.

[ad id=“225664″]

Той обясни, че първо се изследва групата и типа на бенката, а ако е необходимо се прави и повторен преглед с дерматоскоп. „Дерматоскопът е един апарат, с който изследваме кожни образувания и най-вече тези, които имат пигментация – т.нар. бенки“, разказа Етугов. Дерматоскопите имат два режима. Единият изследва съвсем повърхностните клетки, а вторият достига до около милиметър и половина дълбочина в структурата на пигментацията.

След изгаряния заради продължително излагане на слънце могат да се появят бенки, но нерядко те възникват и през зимата на скрити от слънцето позиции. Слънцето може да увеличи пигментацията и да ги проворира да се променят, обясни д-р Етугов.

Той подчерта, че трябва да се използват слънцезащитни продукти, които са съобразени с типа кожа. „Трябва да се съобразим и с фототипа, и с типа кожа от гледна точка на хидратацията. Липофилни продукти се препоръчват за по-светла кожа, която най-често е и по-суха“, обясни дерматологът. Когато изследват бенките си, най-често пациентите се фиксират върху издадените и дразнещи като релеф, а трябва да бъдат по-внимателни към тези, които са по-тъмни като цвят. Добре е дерматолог да посъветва пациентите кои бенки трябва да се следят.

[ad id=“263680″]

„Проследявайте ги дали нарастват и променят цвета си. Бенката е рисков тип, наблюдавайте я. Разумното е да я следим на 6 месеца“, посъветва лекарят.
За разлика от бенките, пигментните петна не са опасни. „Вече можем да спечелим битката с пигментацията. Има инжекционни продукти под формата на разтвори“, посочи д-р Дончо Етугов.

„Не се плашете от дерматолозите. На Балканския полуостров битува мнението, че бенки не се пипат, а това прави лоша услуга на пациентите. Виждаме най-късно диагностициран меланом и най-много смъртни случаи“, призова дерматологът.

Източник: bitelevision.com


image0 (9K)