Д-р Везенков: При настинка спазвайте правилото на трите дни

Как с хомеопатия да избегнем болното гърло при децата, съветва д-р Везенков

[ad id=“225664″]

В преходните седмици между лятото и есента в повечето семейства, където децата тръгват на ясла или детска градина, тревогите са свързани с “риска от вируси и настинки”. „Повечето родители отсега се страхуват да не се повтори познатият сценарий „eдна седмица здрави, две с хрема и кашлица“. Тогава идват при мен и искат да дам нещо за имунитета”, споделя д-р Венцислав Везенков, педиатър и хомеопат от София. Има няколко важни неща, които той обяснява на майките.

[ad id=“263680″]

Пасивният имунитет, получен чрез плацентата и кърменето, намалява в края на първата година. Детето попада в специфичен възрастов спад на имунитета, който трае до 4-5-годишна възраст. Условно този период можем да наречем „тренировки” на имунната система, които протичат с повишена температура и през което време организмът произвежда специфични антитела. Ясно е, че в детските заведения малките си обменят различни вируси и болестни причинители. Майките изпадат в паника от честото боледуване и искат непременно да стимулират имунитета. „Най-важното е просто да разберат, че няма как децата в тази възраст да не боледуват изобщо”, пояснява д-р Везенков. „Целта ни е да модулираме имунния отговор”.

[ad id=“236993″]

Второто важно нещо е правилото на трите дни. Това означава, че ако детето е било напълно здраво и внезапно вдигне температура, в началото трябва да се опитат всички познати и проверени народни методи за справяне с вирусите – топъл чай, разтривки, загряване на крачетата или охлаждане на челото при по-висока температура.

В момента се засичат две вълни от вируси

Първата е от ентеровирусите, които засягат главно храносмилателната система. Проявяват се с болки в корема, повръщане и разстройство. При малките деца е доста драматично, защото те бързо се обезводняват. Другата група вируси нападат дихателните пътища с хрема, кашлица и температура.

[ad id=“236999″]

Шуслеровата терапия е отличен помощник в тези първи дни за имунната система, посочва педиатърът. „Добър и бърз ефект се постига със солите №3 железен фосфат, №5 калиев фосфат и №8 натриев хлорид. Ако има и разстройство, се добавя и пробиотик. Задължително се включва и лечебна храна – HN формула за бебетата. Дори детето да е по-голямо, обикновено няма против да хапне такава каша. В аптеките има и много рехидратиращи разтвори, но невинаги вкусът им е подходящ за деца“, разказва д-р Везенков.

При вирусните инфекции на дихателната система класическата комбинация е лекарството при грип и настинка Инфлуцид – по 1 табл. през час до 8 табл. дневно в острата фаза, заедно с Шуслерова сол №3, която сама по себе си е много ефективна при всяко температурно състояние. Добавя се и №8 за баланс на течностите. Сол №5 се дава за енергия, или ако детето е нервно и плачливо. Комбинацията от Шуслерови соли №3,5 и 8 е класическа схема при вирусни инфекции и висока температура.

[ad id=“225664″]

Ако детето е било закалявано, боледува по-рядко и се справя с настинките по-леко, без усложнения. Все повече малчугани обаче прекарват свободното си време пред компютъра и телевизора вместо навън. Не се хранят правилно с достатъчно плодове и зеленчуци. Шуслерова сол №11 силицея може да подсили имунитета, т.е. да модулира имунния отговор на организма. Дават се всяка вечер по 1-2 табл., може и разтворени в малко вода.

За връзката между мокрите крака и болното гърло

Нерядко проблемите с гърлото идват от краката. Ако те са били мокри или премръзнали, това се отразява на кръвообращението в гърлото, получава се рефлекторен спазъм на кръвоносните съдове там. Това води до охлаждане и намален приток на кръв, респективно по-малко приток на кръв в носоглътката и по-малко защитни телца и други фактори на имунитета. При липсата на адекватна защита, там се активират условно патогенни микроорганизми, които иначе си стоят пасивно.

[ad id=“263680″]

„Откакто прилагам активно Шуслеровата терапия в моята практика, значително намаля броят на често боледуващите деца”, казва д-р Везенков. Майките, които идват при него, прилагат хомеопатия и знаят как да постъпят още при първите симптоми на настинка. Редуват Инфлуцид със сол №3 през един час (дозите се съобразяват с възрастта на детето и килограмите) и често овладяват положението само с тези мерки. Важно е да се дават повече течности – липов чай, чай от листа на малина или друго, защото детето бързо се обезводнява при висока температура. Краката може да се сложат в топла вода или ходилата да се разтрият със сусамово масло, което има отличен загряващ ефект.

[ad id=“236993″]

Обикновено малкото само подсказва от какво се нуждае – ако му е студено, ще го затоплите. Ако му е горещо, то само ще се разсъблече. Добре е да се поддържа хигиена на кожата. В случай, че не може да се къпе, обтривайте кожата.

„Доста майки споделят, че постигат добър успех ефект за предотвратяване на честите боледувания и с комбинирания хомеопатичен препарат Имунокинд”, допълва лекарят. Той е подходящ за деца от 0 до 6 г., като се дават по 3 таблетки на ден в продължение на 1-3 месеца.

Родителите да не бързат с лекарствата за понижаване на температура

[ad id=“236999″]

„Те потискат нормалната терморегулация”, съветва още д-р Везенков. Намаляват и чувството за жажда. Така, въпреки нуждата на организма от повече течности, децата отказват да пият. Добре е майката да се въздържа от лекарства за температура в първите дни на болестта, ако тя е под 39 градуса. Тогава с по-голяма вероятност ще се размине с антибиотика. Обикновено на 3-4-я ден става ясно дали ще трябват по-сериозни лекарства.

Разбира се, проследяването се съобразява с индивидуалните особености на организма. „Има деца, при които още на първия ден откривам шумова находка в гърдите. По правило, близки роднини – родители, баба, дядо, също имат подобни проблеми – сенна хрема, астма или хронично белодробно заболяване. Детето носи гени, които предразполагат към по-тежко протичане на дихателните инфекции. Знам кои пациенти са рискови и при тях още от самото начало предписвам адекватно класическо лечение с антибиотици, антихистамини, инхалаторни бронходилататори (лекарства, разширяващи бронхите)“, пояснява д-р Везенков.

[ad id=“218001″]

При някои деца усложненията като гнойна ангина или пневмония са неизбежни въпреки правилното терапевтично поведение. Тогава се назначава подходящ антибиотик в зависимост от причинителя и наличието на алергия у детето. „Антибиотиците не бива да се отричат, защото са мощно оръжие и спасяват човешкия живот, стига да се приемат правилно”, казва лекарят.

„Понякога емоциите и страховете на майката са повод за прегледа. Сериозните състояния веднага може да се отличат дори от всеки човек”, казва д-р Везенков. При рязко настъпила кашлица и/или затруднено дишане очевидно е нужна спешна намеса. Може да е астматичен пристъп, спазъм на ларинкса, тогава се слага урбазон в спешния център.

Децата боледуват и при наранена психика

[ad id=“225664″]

Понякога децата могат да боледуват или да имат проблемно поведение поради психосоциални причини. Наскоро педиатърът имал интересен случай на ревност от страна на по-голямото дете към новороденото. Каката е на 1 г. и 8 месеца, когато майката ражда бебе. Голямото дете усеща, че цялото внимание вече не е само за него. Изразява ревността си, като бие майката. Проявява агресия и към други хора, които вземат бебето. Стигат до лекар, защото момичето започнало да се самонаранява – удряло главата си в стената или пода.

Нещата се оказали по-сложни заради самолечение с неподходящо хомеопатично лекарство, предписано преди по друг повод (нервност при никнене на зъби). Майката смятала, че действа успокояващо и го давала в продължение на 3 месеца, всяка вечер. „Веднага го спряхме и вместо него дадохме две Шуслерови соли – № 5 калиев фосфат и №7 магнезиев фосфат. Още на следващия ден настъпи подобрение. Солите бяха предписани за 2 седмици и при повторен контакт с майката тя съобщи, че няма оплаквания от поведението на детето си“, спомня си педиатърът.

[ad id=“263680″]

Често го търсят ученици преди матура или друг изпит. Искат нещо за концентрация или за спокоен сън. Дава им същата комбинация. „Съветвам ги дори за самия изпит да сложат в шише с 1,5 литра питейна вода по 10 табл. от соли №5 и №7, като отпиват често, по малко по време на изпита. Тази комбинация, в адекватна доза (3 пъти по 2 табл. от двете соли), може да се дава и на тревожни първолаци”.

Дали солите помагат и при хиперактивност? Напоследък много се говори за свръх раздразнителните деца, които трудно се концентрират в училище. Трябва да се прецизира дали е поведенчески или органичен този проблем. След това трябва да се говори и със самото дете. Много често има разлика между това, което казва майката и какво казва то. „Винаги може да се препоръча Шуслерова сол №5, защото действа добре на нервната система. Енергизира, успокоява и действа благоприятно при нарушения на съня и концентрацията. Имал съм успех дори и при деца с тикове и нощно напикаване, когато причината е неврогенна, а не органична”, обобщава д-р Везенков.

Източник: 24 часа


image0 (9K)