Държавният секретар на САЩ Майк Помпео обвини журналистка в лъжа

Помпео заяви вчера, че Кели го излъгала два пъти – единия път при уговарянето на интервюто, а втория път обещавайки да не публикува съдържанието на разговора им след интервюто. Той определи поведението й като „позорно“

Държавният секретар на САЩ Майк Помпео обвини журналистка в лъжа и нарушаване на принципите на журнализма и приличието, предаде Ройтерс.

Журналистката Мери Луиз Кели от радио Ен Пи Ер заяви в петък, че Помпео я е псувал и е използвал неприлични думи в серия от нападки, след като по време на 9-минутно интервю тя му задала въпроси за Украйна и отзоваването на американската посланичка в Киев Мари Йованович.

След края на интервюто Помпео започна да крещи и да използва обидни думи, защото е недоволен от въпросите ми за Украйна. Попита: Мислите ли, че американците се интересуват от Украйна? После помоли своите помощници да му донесат карта, за да му посоча къде точно се намира страната. Аз му посочих къде се намира Украйна на картата, обясни Мери Луиз Кели в ефира на NPR.

Помпео заяви вчера, че Кели го излъгала два пъти – единия път при уговарянето на интервюто, а втория път обещавайки да не публикува съдържанието на разговора им след интервюто. Той определи поведението й като „позорно“ и заяви, че „това е още един пример колко необуздани са станали медиите в опита си да навредят на президента Доналд Тръмп и на тази администрация“.

„Не е учудващо, че американците не вярват на мнозина в медиите“, добави той.

Кели твърди, че е уведомила помощниците на Помпео, че ще задава въпроси за Иран и Украйна, а не само за Иран. Според нея той не е искал разговорът след интервюто да не бъде публикуван.

Сенатори от Демократическата партия на САЩ, водени от най-високопоставения демократ в сенатската Комисия по външни работи Робърт Менендес, отправиха остри критики срещу Помпео заради конфликта с журналистката. Те изпратиха писмо до държавния секретар, в което изразяват възмущение и разочарование от неговата версия за събитията, предаде ТАСС.


image0 (9K)