Държавният прием в медицинските университети няма да се намалява

МОН няма да намалява приема на студенти по медицина, дентална медицина и фармация за следващата академична година. Няма да се променя и размерът на държавната издръжка за един студент, която формира субсидията за тези професионални направления.

Това стана ясно на среща между министъра на образованието и науката проф. Николай Денков и ректорите на университетите, в които се преподават медицински специалности. „МОН има за цел да запази баланса в системата. Ще формираме финансирането и приема в университетите така, че никое от професионалните направления да не се окаже с дефицит на кандидат-студенти и специалисти, от чиято липса да страда икономиката“, заяви проф. Николай Денков.

Министърът уточни, че последните промени в размера на издръжката за един студент на практика не са намалили финансирането на медицинските университети. Съвсем малък спад в субсидията – под 1%, има само в два от тях – в Пловдив и Плевен. „В другите има увеличение на парите за тази календарна година. Явно финансов проблем за медицинските университети няма. Важно е обаче да видим как да използваме наличните държавни ресурси, за да развием и другите висши училища“, посочи проф. Денков.

Министърът и ректорите са единодушни, че сега съществуващите диспропорции във финансирането на университетите трябва да се преодоляват не с намаляване на издръжката в най-високо заплащаните направления, а с увеличаването й там, където тя е най-ниска.

Проф. Денков оцени високо качеството на медицинското образование в България. Освен това „другите направления трябва да се поучат от примера на медицинските висши училища за това как се привличат чуждестранни студенти, как може да се използва комбинацията от техните такси и държавната субсидия“, заяви той.

Проф. Денков отхвърли предложенията за силови методи за задържане на младите медици в България. Той предложи да се помисли за стимули като стипендии и осигуряване на практики, в замяна на които студентите да работят в страната определен период от време, след като завършат. Ако не спазят това условие, абсолвентите ще връщат стипендията, подчерта министърът.

Ректорите поставиха и болния от години проблем за специализациите. Заради невъзможността да специализират веднага много от младите лекари емигрират, казаха те. Проф. Денков обеща въпросът да бъде разгледан съвместно с Министерството на здравеопазването.

Медицинските университети поискаха също да бъде удължен срокът, в който асистентите да защитят дисертация и да се хабилитират.

„Сегашният срок от четири години е недостатъчен за медиците, особено в клиничните дисциплини“, заяви ректорът на Медицински университет – София, проф. Виктор Златков.

Промяната може да бъде направена в Закона за развитие на академичния състав, в противен случай сме заплашени от риска да останем без асистенти, посочи проф. Мая Гълъбова, декан на Медицинския факултет в Тракийския университет в Стара Загора.


image0 (9K)