Държавните служби в САЩ спират временно работа

Държавните институции в САЩ спират временно работа, след като в Сената не беше постигнато споразумение по законопроект за краткосрочно бюджетно финансиране.

[ad id=“263680″]
Много учреждения ще останат затворени, а служителите излизат в отпуск. Ще продължат да работят само структурите с жизненоважни функции, предаде ДПА, цитирана от БТА.

Онези служители, чиито длъжности са от съществено значение, няма да излизат в отпуск, но засега ще работят без заплащане, заяви пред репортери Мик Мълвейни, директор на Административно-бюджетното управление на Белия дом.

Сред държавните структури от жизненоважно значение са Управлението по въпросите на социалната сигурност и въоръжените сили.

[ad id=“218001″]
Служителите на министерството по въпросите на ветераните ще останат на работа, тъй като финансирането за ведомството им е отпуснато авансово, заяви още Мълвейни.

Пощенските услуги също ще продължат да функционират нормално, тъй като Американските пощи си имат свои източници на приходи.

Друг сектор, който би трябвало да работи в обичайния си ритъм, е въздухоплаването. Авиодиспечерите, проверяващите служители на Службата за транспортна безопасност и агентите на Службата за митнически и граничен контрол също остават на работа.

„Всички тези хора ще работят без пари, което просто не е честно“, заяви Мълвани.

Министерството на вътрешните работи каза, че полага усилия националните паркове и другите природни обекти, за които отговаря, да останат „максимално достъпни“ за посетители, съобщи „Вашингтон пост“.

Но спирането на работата на правителството ще засегне Федералната служба за бедствия и аварии, която в момента се занимава с ликвидиране на последиците от няколко природни бедствия, включително урагана, заради който по-голямата част от Пуерто Рико остана без електричество месеци наред, и горските пожари в Калифорния.

[ad id=“218548″]
Поради кризата около националния бюджет службата може да изпрати много от хората си в отпуск, като отново става дума за такива, чиито функции не са жизненоважни.

Последният път, когато държавните институции в САЩ спряха работа заради криза с бюджета, беше през октомври 2013 г. Тогава американската общественост до голяма степен смяташе за отговорни за проблема хардлайнерите в Републиканската партия.

През 2013 г. проблемът започна, след като републиканците се опитаха да отменят финансирането за програмата за здравна реформа, известна като Обамакеър. Държавните служители с нежизненоважни функции бяха пратени в отпуск за цялото времетраене на кризата, продължила 16 дни.

Национални паркове, Националната зоологическа градина и НАСА спряха работа. Близо 800 000 служители на федералните власти не получаваха заплащане до момента, в който на петия ден от кризата Конгресът реши да им се плати със задна дата.

[ad id=“236480″]
Сегашната криза ще продължи, докато конгресмените не постигнат съгласие по законопроекта за бюджетните разходи. Конкретен план засега няма, но се очаква днес разговорите в Сената да продължат и евентуално утре да се гласува по вариант, предложен от демократа Линдзи Греъм за временна резолюция, позволяваща финансирането на дейността на правителството да продължи до 8 февруари.

Датата не е избрана случайно. На 30 януари президентът ще говори пред двете камари на Конгреса и републиканците не биха искали това да става на фона на бюджетна криза.


image0 (9K)