Държавна евтаназия: За спортна фантазия – 250 000 лв., за научен медал – 585 лв.

„На мен забравиха да ми дадат листове и аз се гордея много, че без лист, като смятам 25 задачи наум, съм успял да изкарам поне бронз“. Това каза 10-годишният Виктор Шаовчев, който донесе поредно отличие за България в международно математическо състезание.

Историята на Виктор е нещо, на което обезателно трябва да се наблегне. Той въобще не е единственият, печелещ такива високи отличия и то регулярно. В потока от лоши и безцветни новини, които могат само да те изнервят, често-често се промъкват и такива, свързани с успехи на по-малки и по-големи българи, печелещи отличия на състезания по математика и информатика.

През последните две седмици интересът на мнозина българи е насочен към Олимпиадата в Рио. Чакахме кажи-речи до самия край, за да вземем медал. Логично излязоха и куп анализи колко пари отидоха за „високо олимпийско спортно майсторство“ през последните четири години – 50 млн. лева по думите на спортния министър Красен Кралев. И като знам това се запитах колко пари отиват за българчета като Виктор, за да могат да развият способностите си и да останат в България?

Да припомним – според Бюджет 2016 за тази година за образование отиват 445 468 000 лева. Специално предвидено перо за надарени деца в този документ няма, което обаче е логично, защото би трябвало МОН да преразпределя средствата по-детайлно – иначе за какво съществува? Съответно погледнах какви са стратегическите цели на МОН и се оказа, че те са шест, а четвъртата е: „Разгръщане на творчеството и иновациите, включително предприемчивостта, при всички степени на образование и обучение“. Какво трябва да се направи за постигането на тази цел е обяснено от 73 страница нататък. Там пише, че ще се изготвя Програма с мерки за закрила на деца с изявени дарби, защото това е предвидено в специалната Наредба за условията и реда за осъществяване на закрила на деца с изявени дарби. Въпреки всичките ми усилия, не открих програма с предвидени точни средства за подпомагане на деца с изявени дарби – открих единствено предложение за такава програма. Причината е проста – колко пари ще се дават за надарени деца през настоящата година всъщност се решава с бюджета за следващата година (чл. 11 на Наредбата).
Такава завършена програма обаче има при правителството на Пламен Орешарски. И о, изненада – деца като Виктор вземат еднократна стипендия от 195 лева за постиженията си през 2014 година! На деца с изявени дарби до 18-годишна възраст пък се дават по 135 лева месечно през цялата година. И всъщност съгласно вече цитираната Наредба тези стипендии – от 135 лева месечно и от 195 лева за медал от олимпиада, си се дават регулярно всяка година, без промяна – така пише на сайта на Министерството на културата. Само за сравнение – за Летните олимпийски игри в Рио спортното министерство обеща 250 000 лева за златен медал, 200 000 за сребърен, 150 000 за бронз, 40 000 за четвърто място, 30 000 за пето място, 20 000 за шесто място, 15 000 за седмо място и 10 000 за осмо място. Може за следващата Олимпиада държавата да продължи с премиерането надолу по местата от класирането, докато стигне до 195 лева!
Какво излиза в крайна сметка – отдавна сме решили колко ще даваме на деца като Виктор, които със сигурност ще допринесат за българската икономика и съответно държава 195 x 135 пъти повече от чугунените глави, правещи всяка година държавния бюджет на България. Всяка година ние им даваме едно и също. Всяка година тези пораснали деца отвръщат с едно и също – бягство от затвора, наречен България. За сметка на това, за PR за избиване на комплекси хвърляме десетки милиони – да напомня, 50 млн. лева за олимпийския цикъл 2012-2014 година, без да броим премиите за призово класиране. При това положение остава сега да се появят троловете и да обвинят за сегашното положение когото там си харесат според цвета, който им плаща. А държавниците ни – настоящи и бивши, да продължим да не им търсим отговорност. На бившите – че са били идиоти. На настоящите – че продължават да са идиоти. На бъдещите – че и те ще са идиоти. Да живее България!
п.п. Ето и пример как настоящето управление на „мъдрия и всеопрощаващ“ Премиер-Слънце си подготвя политиките за надарените ни деца – ТУК! И за финал – по времето на Орешарски са дадени 585 лева за успехите на олимпиади на надарени деца, учещи във финансирани от МОН училища. Причината е проста – става въпрос за само 3 такива деца …

Източник: Актуално


image0 (9K)