Държавите от ЕС искат ускоряване на ваксинирането. България се справя по „най-разумния“ начин, каза Борисов

Държавните ръководители на страните от Европейския съюз искат ваксинирането срещу COVID-19 да бъде ускорено. Това съобщи председателят на Европейския съвет Шарл Мишел след онлайн срещата на върха в четвъртък вечерта.

За да се случи това държавните лидери настояват ангажиментите за доставки, поети от фармацевтичните компании да се спазват, ваксините да се доставят едновременно в държавите членки и да разпределят между тях в съответствие с броя на населението. В заключенията от срещата на върха се посочва, че ще се разгледат всички възможности за избягване на закъснения в доставките на ваксините.

Досега одобрени за използване в ЕС са ваксините срещу коронавируса на Pfizer/BioNTech и Moderna. Очаква се до края на януари разрешение да получи и препарата на AstraZeneca. Държавите от ЕС поръчват от тези ваксини в рамките на договори с производителите, сключени от Европейската комисия. Целта е за всички страни цената да е еднаква и достъпът до ваксини да е равнопоставен. Преди дни Pfizer/BioNTech съобщиха, че производството и доставките на ваксината им ще се забавят заради промени в производствените процеси.

В рамките на ЕС ваксинацията върви с различна скорост в зависимост от броя поръчани от първите одобрени ваксини, капацитета за ваксинация и броя на желаещите да се имунизират. България продължава да бъде последна в ЕС със средно 0,36 поставени дози ваксини на 100 души население, показват данните към 21 януари в създадения от изследователи в Оксфордския университет портал за следене на коронавируса. Водеща по този показател в ЕС е Дания.

По време на срещата на върха в четвъртък премиерът на България Бойко Борисов е казал, че ваксинацията в България се осъществява по „най-разумния и балансиран, правилен начин, като включително се гарантира, че получилите първата доза от ваксината граждани, ще получат и втората доза“, съобщи правителствената пресслужба. „Надявам се това, което сме платили – големите количества в следващите месеци да дойдат в България“, е цитиран да казва той.

По-рано Европейската комисия публикува препоръки, според които 70% от пълнолетните хора в ЕС трябва да бъдат ваксинирани до лятото. До март Комисията иска да бъдат ваксинирани 80% от хората над 80-годишна възраст и здравните работници.

По време на срещата си лидерите на държавите членки са обсъдили идеята за въвеждане на т. нар. ваксинационни сертификати. Те са се съгласили, че на този етап те могат да се използват само за медицински цели. На по-късен етап ще се обсъди възможността за използването им като документ за пътуване.

Обсъдена е и ситуацията с новия вариант на коронавируса, който вече се разпространява в Европа. Ръководителите са се съгласили да прилагат сходни мерки в различните държави членки, за да ограничат разпространението му, и да увеличат възможностите си за провеждане на генетични изследвания, с които да се идентифицира този щам.

Границите в ЕС ще останат отворени, за да се осигури потока на основни стоки и услуги. Може да се наложи обаче ограничаване на несъществените пътувания, се посочва в заключенията от съвета.

Източник: www.svobodnaevropa.bg Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036.

 


image0 (9K)