Държавата поема до 50% от инвестициите за разкриването на малки мандри и кланици

Еврокомисарят по цифрова икономика и общество Мария Габриел изтъкна, че целта на Еврокомисията е и в следващата обща селскостопанска политика да има ресурси, които да позволят модернизация на земеделието

Държавата ще поеме до 50% от инвестициите за разкриването на малки мандри и кланици, обяви министърът на земеделието Румен Порожанов в град Раковски, където се провежда фермерско изложение. Указанията за кандидатстване ще станат известни след 2 месеца, предава БНР.

[ad id=“225664″]

Министър Порожанов подчерта, че малките мандри и кланици ще трябва да отговарят на всички стандарти, които ще наложи Българската агенция по храните:

„Предвиждането е да бъдат наистина мини, за да могат да излизат като фермерски продукт, включително на пазари и евентуално ако се оформят фермерски кътове. Помощта ще бъде до 50% от инвестицията. Разбира се, ще има таван на инвестицията. Ще намерим един оптимален вариант“.

Пред участниците във фермерското изложение Румен Порожанов каза също, че в новия европейски бюджет няма да има намаление на средствата за българските земеделци.

От своя страна еврокомисарят по цифрова икономика и общество Мария Габриел изтъкна, че целта на Еврокомисията е и в следващата обща селскостопанска политика да има ресурси, които да позволят модернизация на земеделието.

[ad id=“263680″]

Мария Габриел каза още, че за следващите две години са предвидени 160 милиона лева за финансиране, свързано с новите технологии в селското стопанство.


image0 (9K)