Държавата ощетява осиновителите на деца

Държавата ощетява осиновителите на деца от 1 до 2-годишна възраст. Осиновителите са дискриминирани по отношение на правото да ползват пълноценен отпуск по майчинство, реши Комисията за защита от дискриминацията, предава bTV.

Когато Петя Векова осиновява Илия той е на година и 1 месец. Тя плаща редовно осигуровките си. Затова, когато излиза в отпуск по майчинство, с учудване разбира, че няма да получава 90% от работната си заплата. Сумата, която й се полага, е само 340 лв., защото детето е навършило годинка, а платеният й отпуск ще бъде само още 11 месеца, докато Илия стане на 2 години.

„В моя случай аз имам 11 месеца на 340 лева, което не е най-драстичният случай. Има случай на хора, които осиновяват детето 5 дни преди да навърши 2 години и имат 5 дни отпуск и съответно майчинство за 5 дни върху 340 лева, което съгласете се не е нещо, което очаквате, когато осиновявате и в крайна сметка плащате данъци в тази държава”, каза Петя.

[ad id=“237001″]

Тя се обръща към Министерството на труда и социалната политика. Обясняват й, че това е така, защото условията са приравнени за всички – както биологични родители, така и осиновители. Тогава тя подава жалба до Комисията за защита от дискриминация.

„Определено считаме, нашият специализиран състав, че има дискриминация в тази насока. Това се отнася до всички родители, тъй като тези деца има нужда от адаптация в този период”, заяви д-р Баки Хюсеинов – заместник –председател на КЗД.

Комисията за защита от дискриминация вече е дала препоръки на Министерство на труда и социалната политика да направи промени в кодекса, така че да уеднакви тази възрастова граница. Министерството обжалва решението.

„Промяна може бъде приета единствено от Народното събрание, като законодателна инициатива има Министерски съвет. Това е съображението, което сме посочили, че министърът на труда в крайна сметка самостоятелно не би могъл да отстрани и коригира по какъвто и да било начин съществуващото положение.

[ad id=“236999″]

Хубаво е да се има предвид, независимо от това, че е обжалвано решението, ние правим преглед на текстовете в Кодекса на труда, които предвиждат правото на отпуск за и поради това обсъждаме възможността да бъдат отчетени специфичните нужди на осиновителите като група лица, които да бъдат обособени и евентуално да бъдат разписани самостоятелно”, обясни Петя Малакова – началник отдел „Обществено осигуряване.

„Това, за което ние се борим е една година, в която родителите да получават 90% от брутния си доход, тоест всички ние сме внасяли осигуровки, ние сме инвестирали, независимо по какъв начин си станал родител, дали си го родил това дете или си го осиновил, ти си родител, точно толкова колкото всеки друг”, допълни Петя Векова.
Според нея най-ощетена обаче остава групата на осиновени деца над 5 години, чиито родители нямат право на нито ден платен отпуск.

[ad id=“226585″]

„В Германия специално има гарантиран точно такъв целеви отпуск, за какъвто се борим ние за деца до 8 години, т.е независимо детето дали трябва да ходи на училище или не – родителят има достатъчно време да прекара с него, а не осинови дете на 5 или 6 години и да тръгне на работа и да се запознава с това дете по 1 час вечер и час сутрин, което е нечестно спрямо децата. Това са големи промени в живота им и всички те имат нужда да се огледат, за да свикнат с обстановката”.

Евентуални промени в закона няма да важат за Петя. Въпреки това, майката е доволна, ако помогне на бъдещите осиновители.


image0 (9K)