Държавата няма да връща пари за винетни стикери

Държавата няма да връща пари за винетки

Дори и винетните стикери да са отсъдени като незаконни, решението се отнася за напред, което означава, че цените ще бъдат променени в бъдеще. Процедурата е проведена законосъобразно. Затова ще обжалваме мотивите и решението на съда. Това заяви Лиляна Павлова по повод решението на Върховния административен съд за приемането на Постановлението на Министерския съвет за тарифата за винетните такси, , съобщават от пресцентъра на Министерството.

Това е първа инстанция. Решението за отмяна не е окончателно, не влиза в сила и подлежи на обжалване, допълни тя и обясни, че то би могло да влезе в сила след произнасяне на втората инстанция – петчленен състав.

Има три хипотези – втората инстанция да потвърди решението на тричленния състав, да приеме нашите аргументи и да отмени това решение или да го върне за ново разглеждане на тричленен състав, коментира Павлова.

За приходите, които ще постъпят в бюджета след увеличението на цените на винетките, министър Павлова коментира, че средногодишно са необходими 600 млн. лв. за поддръжка на пътната инфраструктура, а за да могат да бъдат покривани напълно, цената на стикерите трябва да бъде двойно по-висока от сегашната.

Преди приемането й разгледахме няколко сценария – да запазим старата цена, да я увеличим до 100 лв. или да определим цена от 150 лв., с която ще бъдат събирани много повече средства. Именно заради социалния фактор от трите предложения е избран средният вариант с оптимална цена, обясни тя.

Министърът обясни, че след въвеждането на тол системата у нас леките автомобили ще продължат да заплащат винетка, която обаче ще бъде електронна. Тол такса ще заплащат само тежкотоварните автомобили, допълни още тя и изрази очакване оферти на кандидати за разработването на системата да постъпят до края на август, след което да бъде избран изпълнител, който да внедри системата. Голяма част от транзитно преминаващите камиони плащат такава тол такса. Идеята на ЕС е да имаме единно следене на трафика от гледна точка на сигурност и контрабанда.


image0 (9K)