Дългоочакваното обновяване на Търговската гимназия в Стара Загора започва

С водосвет и вдигане на националния флаг на Република България днес тържествено беше открита новата учебна 2016/2017 година в най-старото професионално училище в област Стара Загора. С 1,4 млн.лв. в следващата една година ще бъде напълно обновена сградата на Търговската гимназия.

tg_otkrivane_u4ebnagodina-5 tg_otkrivane_u4ebnagodina-2

Новата учебна година в Търговската гимназия „Княз Симеон Търновски“ започват 674 ученици в 8 специалности. В почти вековната си история училището са завършили над 36 000 негови възпитаници.

tg_otkrivane_u4ebnagodina-3За да споделят един от най-хубавите мигове в двора на професионалната гимназията освен децата, присъстваха техни родители, учители, приятели и гости на учебното заведение, което започна своята 95-та учебна година. От името на кмета на Община Стара Загора Живко Тодоров присъстващите поздрави зам.-кметът Красимира Чахова.

„2016-та година ще остане паметна в историята на гимназията с това, че след 25-годишна сага, тази прекрасна сграда вече е изцяло собственост на Община Стара Загора. Това ще ни позволи в следващата една година да реализираме проект за нейното цялостно обновление и ремонт. След което ще имате възможност да учите в сграда, напълно отговаряща на всички европейски стандарти за образование“, увери зам.-кметът.

Община Стара Загора придоби 2/3 от сградата и двора на Търговската гимназия, които до този момент бяха частна собственост и я лишаваха от възможността да я ремонтира. В края на месец март 2016 г. общината успя да изкупи останалите идеални части на сградата, което в разгъната площ е 850 квадрата застроена площ и 2 957 кв м дворно пространство. До този момент всяка година заплащаше наем на другите петима собственици за 1/3 идеална част.

В словото си директорът на гимназията Снежана Танева акцентира на промяната в законодателството в сферата на образованието. „Тази учебна година започва с реформи в системата на образованието, които целят то да отговори на изискванията на съвременните млади хора и на очакванията за гъвкавост и иновативност, съизмерими с европейските стандарти. Търговската гимназия приема това предизвикателство, защото ние винаги се стремим да осигурим най-доброто икономическо образование на своите възпитаници“, заяви тя.

Община Стара Загора готви два проекта за образователна инфраструктура на професионални учебни заведения по приоритетна ос 3 на ОП „Региони в растеж“. Със средства в размер на 1,4 млн.лв. ще бъде ремонтирана Търговска гимназия „Княз Симеон Търновски“. Предвиждат се и 1,3 млн.лв. за ремонта на Професионалната гимназия по ветеринарна медицина.


image0 (9K)