Дълговете на болниците са близо половин милиард

„Към 30 ноември миналата година задълженията на общинските болници и на тези с над 50% държавно участие са 439 милиона лева.“ Това заяви министърът на здравеопазването Кирил Ананиев.

[ad id=“263680″]

„Дълговете за месец декември същата година са 22 млн. лв. Най-голям дял в общите задължения имат едноличните акционерни дружества – при тях дълговете са 245 милиона лева“, допълни Ананиев.

„Просрочените задължения на тези лечебни заведения към 30 ноември 2017 година са 157 млн. лв. Дълговете на общинските лечебни заведения за миналата година са за 98 милиона лева. А просрочените задължения на общинските болници към края на миналата година са 43 млн. лв.“, добави здравният министър, цитиран от Канал 3.

Според Кирил Ананиев увеличението на задълженията и просрочията в сравнение с 2016 година са нисък процент.

„Направихме комисия към министъра на отбраната и се подготви план за действие как да бъдат използвани двата Спартана и Кугърите за спасителни полети. Част от хеликоптерите Кугър ще бъдат преоборудвани с медицинска техника и апаратура за спасителни полети. В момента се правят изчисления какви средства ще са необходими за ремонта и преоборудването“, поясни министърът. Кирил Ананиев отбеляза, че ще бъде подготвен доклад до премиера, в който ще бъде посочена и сумата.

[ad id=“218001″]

Относно кадровата криза в здравеопазването и опитите тя да се преодолее министър Ананиев отговори за обучението на парамедиците в България, което се провежда в три степени на професионална квалификация, предаде БГНЕС. „За спешната помощ също са предвидени бройки за парамедици. Подкрепяме такава политика за увеличаване на броя на парамедиците и тяхната реализация. Има програма за придобиване на квалификация за професията парамедик, вече са назначени 46 парамедици по трудов договор“, уточни Кирил Ананиев.

„Те са в центровете за спешна медицинска помощ в Кърджали, Пловдив, Разград, Смолян и Търговище, за които е осигурено заплащане на възнагражденията за 6 месеца от посочената програма. Центровете на спешна медицинска помощ в страната са обявили за 2018 година общо 37 места за парамедици“, отбеляза министър Ананиев.

[ad id=“218548″]

„Това е нова специалност и има проблеми в такава консервативна система като здравеопазването. Всеки пациент иска да го прегледа лекар, а не парамедик. Ще направим всичко възможно, за да вдигнем нивото на доверие към тези специалисти. Смятам, че основно парамедиците ще работят в центровете за спешна медицинска помощ“, каза още здравният министър Кирил Ананиев.


image0 (9K)