Дълбоко пазените тайни разболяват

Дълбоко пазените тайни вредят на здравето ни, защото ни държат в скрито напрежение. Хроническият стрес предизвикват обаче не самите тайни, а мястото, което заемат те в главата ни. И колкото по-често мислим за тях, толкова по-зле за нас.

[ad id=“236993″]

Такъв е изводът на американски учени от Колумбийския университет, чиято статия е публикувана в списание Journal of Personality and Social Psychology.

Учените анализирали над 13 хиляди лични тайни, за които разказвали участници в други изследвания по темата. Тайните им били разделени на 38 най-често срещани категории – от съпружески изневери до тайни хобита.

[ad id=“236999″]

Оказало се, че хората никога не разкриват пред никого романтичните и сексуалните си фантазии с тайната „връзка“, както и сексуалното си поведение и лъжите. Сред най-разпространените тайни били още сексуалната ориентация, финансовото състояние, провалите в работата, различните зависимости, абортите. Всеки човек крие средно по 13 тайни, пет от които са толкова лични, че за тях никой никога не научава, установили учените.

[ad id=“218001″]

Всички тези неизказани мисли водят до постоянно повишение нивото на кортизола – хормона на стреса, в кръвта, което на свой ред води до здравословни проблеми като безсъние, повишено кръвно налягане, преждевременно стареене на кожата, възпаление на червата, нарушена обмяна на веществата и отслабване на имунната система, обяснява ръководителят на изследването Майкъл Слепиън.

[ad id=“263680″]

Нивото на кортизола обаче се повишава не от самите тайни, а от мислите за тях, подчертава ученият. Колкото повече места в съзнанието са отредени на тези тайни, толкова повече вреда нанасят те. Лошата новина е в това, че дори и тайната ви да не е толкова ужасна, вие непрекъснато се измъчвате заради нея и тя може да разруши живота ви. Има обаче и хубава новина и тя е в това, че ако пробвате по-малко да мислите за тайната си или да промените гледната си точка към нея, животът ви ще се подобри, уверява Слепиън.


image0 (9K)