ДСБ подкрепя апела на президента Радев за национално единение, но с пет условия

Дясната партия изисква екип от специалисти да изследва политическото насилие от преврата срещу Батенберг до Възродителния процес

[ad id=“225664″]

ДСБ подкрепя призива на президента Румен Радев за национално единение, но с пет условия. Това става ясно от публикация на Фейсбук страницата на дясната партия, ръководена от Атанас Атанасов. В социалната мрежа са публикувани петте условия. Едно от тях е Радев да призове БСП, партията която го издигна, да престане да чества 9 септември.

Друго – да събере екип от български историци и чуждестранни експерти по история на Източна Европа, които да подготвят цялостен доклад за историята на политическото насилие в бизкото ни минало. „Този доклад трябва да изследва периода от преврата срещу княз Александър Батенберг, организиран от руските тайни служби и българските им агенти през 1886г. до края на т.нар. “Възродителен процес” и прогонването на стотици хиляди български граждани от домовете им през 1989 г.“, категорични са десните.

Ето и публикацията на ДСБ:

Уважаеми г-н Президент,

Ние, от “Демократи за Силна България”, приветстваме Вашия призив за национално единение и преодоляване на раните, които политическото насилие в миналото нанася на обществото ни. Надяваме се, че този призив няма да бъде поредното кухо популистко изявление на тема “национално единство”, а началото на истински процес на помирение.

Същинското помирение с миналото обаче преминава през три задължителни етапа.

Те са признаване на факта на политическото насилие, неговото безусловно осъждане, в това число осигуряване на възможност за наказателно преследване на извършителите на престъпления, покаяние и прошка от страна на жертвите и техните наследници.

[ad id=“263680″]

Президентът, който по Конституция олицетворява единството на българската нация, може да бъде институцията, която да даде началото на тези процеси.

Затова и Ви призоваваме, за да не останат думите Ви за единение без реални последици, да предприемете следните действия:

– Да съберете около президентската институция екип от български историци и чуждестранни експерти по история на Източна Европа, които да подготвят цялостен доклад за историята на политическото насилие в бизкото ни минало. Този доклад трябва да изследва периода от преврата срещу княз Александър Батенберг, организиран от руските тайни служби и българските им агенти през 1886г. до края на т.нар. “Възродителен процес” и прогонването на стотици хиляди български граждани от домовете им през 1989 г.

– Да проведете консултации с политическите сили и експертните общности в образованието за консенсусен подход към изучаването на насилието в този период и еднозначното му осъждане.

– Да поемете инициативата за утвърждаване на официален национален ден в памет на жертвите на политическото насилие.

– Да призовете партията, която подкрепи Вашата кандидатура за президент, да преустанови честването на датата 09.09.1944 г., която дълбоко разделя обществото ни. Тези чествания са тежка и непоносима обида за близките на десетки хиляди убити без съд в дните непосредствено след тази дата и стотици хиляди пострадали в последвалите години.

– Да поемете инициативата, в т.ч. и конституционна законодателна инициатива, за стабилно и трайно конституционно решение, изключващо погасяването по давност на отговорността за престъпления на властта срещу гражданите, извършени от представители на авторитарни и тоталитарни режими.

[ad id=“236993″]

Ако проявите силата и куража да тръгнете по този труден път към истинско единение и помирение, ще имате подкрепата на всички български демократи.


image0 (9K)