Драма на Португалия – Иран, Роналдо пропусна дузпа

Европейският шампион Португалия се класира за осминафиналите на световното първенство по футбол, но бе на крачка от отпадане още в групата. В последния си мач от група „В“ „мореплавателите“ завършиха наравно 1:1 с Иран, а пропуск на Тареми в последите секунди на мача лиши „персийците“ от победата и класиране за следващата фаза за сметка на Португалия.

Съперник на Роналдо и компания  в осминафинала ще бъде Уругвай, който спечели първото място в група „А“

Рикарод Куарешма откри резултата за Португалия в последната минута на първата част, а в началото на второто полувреме Кристиано Роналдо пропусна дузпа. В 90-ата минута Карим Ансарифард оформи крайния резултат 1:1 от нова дузпа.

Така групата бе спечелена от тима на Испания, който събра 5 точки. Португалия остава на второ място също с пет точки, а Иран финишира трети с 4 точки. Персите, заедно с Мароко, който има една точка след равенството 2:2 с Испания, отпадат.

[ad id=“225664″]

Първото полувреме на „Мордовия Арена“ в Саранск бе доста постно и дълго време чистите голове положения и пред двете врати липсваха. Атаките на Португалия често завършваха с центрирания към Кристиано Роналдо, които обаче бяха лесна плячка за защитата на Иран. В същото време контраатаките, с които действаха персите, рядко завършваха с какъвто и да било удар към вратата на Руи Патрисио.

Полувремето отиваше към логично нулево равенство, но в 45-ата минута ветеранът Рикардо Куарешма откри резултата.

34-годишният нападател на Бешикташ реализира страхотен гол с удар с външен фалц с десния крак от границата на наказателното поле, а Бейранванд нямаше никакви шансове да достигне до топката.

С попадението си Куарешма стана и най-възрастният голмайстор за Португалия на Световни първенства.

На доста по-високи обороти започна второто полувреме на мача и в 51-вата минута Кристиано Роналдо бе съборен в наказателното поле на Иран. Първоначално главният съдия Енрике Касерес остави играта да продължи, но след консултация със системата за видео повторение смени решението си и отсъди дузпа. Наказателният удар бе 19-и от началото на световното първенство и с него бе подобрен рекорда за най-много дузпи на един Мондиал.

[ad id=“263680″]

Роналдо застана зад топката и стреля силно в долния ляв ъгъл на Бейранванд, но иранският страж се разтегна и майсторски улови топката, предотвратявайки втори гол във вратата си.

В 66-ата минута Роналдо пробва нов изстрел към вратата на Иран, този път от дъгата пред наказателното поле, но шутът му излезе в аут.

В 75-ата минута иранците имаха претенции за дузпа за нарушение на Уилям Карвальо, но Касерес остана безмълвен. Седем минути по-късно реферът реши да гледа повторения, този път заради удар на Кристиано Роналдо с лакът срещу съперников играч. Парагваецът сметна, че действията на Роналдо не са били умишлени и му показа само жълт картон.

[ad id=“236993″]

Драмата обаче настъпи в 90-ата минута, когато Иран получи правото да изпълни дузпа заради игра с ръка на Адриен Силва.

Карим Ансарифард се нагърби с изпълнението и реализира за 1:1. Секунди по-късно Иран можеше да направи и пълен обрат и да спечели мача, но Мехди Тареми би в аут, останал очи в очи с Руи Патрисио.


image0 (9K)