Драматични дни за турската лира и това може би не е краят

Турската лира изгуби от началото на годината над 20% от стойността си спрямо долара и се наложи централната банка да се намеси в края на седмицата с рязко вдигане на лихвите, за да спре обезценяването. Турският президент, който гради икономическия растеж на основата на евтини кредити, е трябвало да бъде убеждаван часове наред от премиера и министрите, че това е неизбежна стъпка. Въпреки това в събота той призова сънародниците си да обръщат доларите и еврото си в лири, за да помогнат на националната си валута.

[ad id=“225664″]

„Братя мои, които имате долари под дюшеците си, вървете и ги обърнете в лири. Заедно ще спечелим тази битка“, заяви той на митинг в източния град Ерзурум. Проблемите с лирата се трупат в момент, когато страната е в предизборна кампания за парламентарния вот на 24 юни.

В петък „Ройтерс“ разказа как дни наред водещите икономически министри са обяснявали на президента, че централната банка, която иначе би трябвало да е независима институция, трябва да оскъпи кредитирането. В сряда обезценяването стана особено критично и лихвите бяха повишени с цели 3 процентни пункта до 16.5%, за да се спре безконтролното плъзгане на националната валута.

В сряда се е наложила намесата лично на премиера Бинали Йълдъръм, което се коментира като знак за напрежение за монетарната политика в правителствените среди. Междувременно инвеститори, включително чуждестранни, масово се разделят с лирите си, защото искат Турция да овладее двуцифрената си инфлация. „Късно ли е взето решението? Да. Валутата нямаше да се търгува на тези нива, ако повишаването на лихвите бе направено по-рано“, коментира високопоставен представител на партията на Ердоган.

Министрите смятали, че не става дума само за лирата – обезценяването ѝ не е чак толкова драматично – колкото предотвратяването на „постоянни щети“ за турската икономика, допълва друг източник. След решението, че лихвите трябва решително да се повишат, министрите информирали късно в понеделник премиера. Но разговорите продължили и във вторник. с идеи за допълнителни мерки. Когато Йълдъръм съобщава на Ердоган, че трябва централната банка да се намеси, вече е сряда и лирата е изгубила 5% от стойността си.

[ad id=“225664″]

Йълдъръм няма защо да пази премиерския си пост, защото след 24 юни той ще изчезне, тъй като страната ще премине към президентска република и пряко управление от Ердоган. Премиерът е само кандидат за депутат.

Разпродаването на лирата беше ускорено от думите на Ердоган от миналата седмица, че след парламентарните и президентските избори той ще наложи по-строг контрол над монетарната политика. Вдигането на лихвата в сряда е своеобразна победа за Шимшек, бивш банкер от „Уолстрийт“, смятан за основния представител на свободните пазари в правителството. Няколко негови съобщения в „Туитър“ в сряда бяха достатъчни да се успокои валутната търговия.

В четвъртък се оказа, че инвесторите искат повече. А това означава, че е много вероятно централната банка да повиши лихвата отново на 7 юни.

Днес в Истанбул има срещи на Шимшек и Четинкая с представители на бизнеса и финансовите среди. Следващата седмица са очаквани нови заседания на икономическите екипи и поредните уверения на Шимшек, че централната банка е независима институция и ще продължи да предприема мерки за стабилизиране с подкрепата на правителството.

Проблемът е дали институциите догонват събитията, или ги диктуват. Според Тимъти Аш от BlueBay Asset Management, ако лихвите бяха вдигнати преди седмица, вероятно и нивата за корекция щяха да бъдат по-ниски“. Според него и на 7 юни може да се наложи още повишаване на лихвата, „но вече поне щетите ще са по-малко“.

[ad id=“225664″]

Последното повишаване на лихвите бе на извънредно заседание на централната банка през януари 2014 г. За времето, изминало след това, турската валута се обезцени с повече от 50% спрямо долара. През април инфлацията бе 10.85%.

дневник


image0 (9K)