Драконовски мерки срещу пушенето предприемат в Гърция

Новото правителство на Гърция въведе драконовски мерки срещу пушенето. Властите започват засилен контрол по съществуващия от 10 години закон, който забранява пушенето на закрито. На теория законът е много строг и с високи глоби, но на практика почти не се прилага.

Оправданието е, че Гърция е туристическа страна и властите трябва да си „затварят очите“ за нарушенията. Сега обаче почитателите на традиционното кафе с цигара имат срещу себе си хора с власт и заклети непушачи – премиерът Кириакос Мицотакис и министърът на здравеопазването – бившият спортист Кикиляс.

Още преди първото заседание на Министерския съвет, премиерът разпоредил да се махнат всички места за пушене в сградата, съобщава БНТ. След това възмутени депутати – непушачи съобщили, че в парламента има прекалено много места за любителите на цигарите. В пресцентъра вече не се пуши дори на балкона. На първата си визита в Кипър гръцкият премиер направи дипломатично забележка на кипърския президент срещу тютюнопушенето.
От лична кауза „спрете цигарите“ по нареждане на премиера започна да се прилага строго закона с глоби от 50 до 500 евро. Полицията е получила нареждане за контрол. Отнемат лицензи на заведения. След 10 години законът ефективно влиза в действие.

image0 (9K)