ДПС : Престъпници стават български граждани. НС да разследва това!

„Има данни за корупция в особено големи размери. В това са замесени националистическите партии“, заяви Йордан Цонев

[ad id=“225664″]

„Парламентарната група на ДПС ще поиска създаването на временно парламентарна комисия, която да разследва как властите дават българско гражданство на чужденци, издирвани за извършени от тях престъпления.“ Това съобщи пред бТВ зам.-председателят на парламентарната група на ДПС Йордан Цонев. Искането ще бъде внесено утре в деловодството на Народното събрание.

По думите му партията се занимава с този въпрос от времето, когато подобни данни изнесе френски журналист в своя разследване. „Има данни за корупция в особено големи размери. В това са замесени националистическите партии“, констатира депутатът.

Цонев допълни, че тези данни петнят името на България и ни отдалечават още повече от Шенген.

В свое разследване журналистката от БНТ Валя Ахчиева изнесе данни, според които 114 души, издирвани от Интерпол са получили българско гражданство. Това накара вицепрезидента Илияна Йотова да обяви, че няма да подписва укази за придобиване на българско гражданство от чужди граждани. Това тя ще направи, докато специална комисия от експерти не потвърди истинността на представените документи за български произход на молителите.

„Случаят разкрива мащабна корупция не само с даването на гражданство, но и с прикриването на престъпници от страна на правителството. Указът за гражданство се издава от вицепрезидента (или от президента), но всички документи се готвят от правителството“, каза Цонев.

[ad id=“263680″]

Безпрецедентно е от Президентството да започнат да налагат вето на процедурите, това е доказателство за престъпления. Според справка на Министерството на правосъдието за последните 15 години общо 116 222 чужденци са получили българско гражданство. От тях 113 647 души са получили българско гражданство на основание „произход“, а 2 575 „обща натурализация“. Общия брой на кандидатствалите е 185 447 чужденци.

„Вотът на недоверие освен инструмент за сваляне на правителството е и инструмент за коригиране на политика. Той е много силен демократичен инструмент. Ние виждаме много сериозни пробиви в сигурността на страната“, коментира той.

Според ДПС скандалите не само петнят държавата ни, но и ни отдалечават от Шенген.

„Особен опроблем в националната сигурност е създаването на раздлелителни линии от националистите. ГЕРБ подкрепят това. Създава се етническо напрежение. И затова подкрепяме този вот на недоверие. На Балкните има сериозни последици, ако не се съхранява етническия мир. Вотът е уместен, справедлив и навременен. Управляващите трябва да си вземат беклежки. Те заслужават и други вотове на недоверие по други теми“, стана ясно от думите на Цонев.

[ad id=“238430″]

„ГЕРБ разчитат на аритметичното си мнозинство, те обаче водят до незавършени мандати. Такива мнозинства са нестабилни. Добре е да се замислят защо не си изкарват пълните мандати. Работите не вървят, защото не намират смелост да създадат кабинет, който да направи програмна революция във всички сфери“, подчерта Цонев.


image0 (9K)