ДПС няма да подкрепи акциза за бездимните цигари

„ДПС все още няма официална позиция по отношение на предложението на ГЕРБ, парламентарната група ще се събере във вторник“, заяви депутатът от движението Йордан Цонев.

[ad id=“225664″]

„ДПС все още няма официална позиция по отношение на предложението за вдигането на акциза на бездимните цигари. Вече обаче са водени разговори, а във вторник парламентарната група ще се събере. Няма да го подкрепим. По средата на годината акциз и данъци не се вдигат. Второ, не намираме, че е достатъчно обосновано и мотивирано това предложение. Ще бъдем „против“ за много голямо огорчение на производителите на фалшиви новини, които побързаха и това предложение да го обвържат с нашия депутат Делян Пеевски“, посочи в ефира на БНР депутатът от Движението за права и свободи Йордан Цонев.

Той коментира и проектозакона, който се отнася до прозрачността на собственоста на медиите, на който е съвносител заедно с Пеевски и Велислава Кръстева.

„В последните 10 години медиите се развиха сериозно и започна един дебат, предимно от собствениците на медии в дясното политическо пространство, има ли прозрачност в собствеността на медиите, във финансирането, в кредитирането, коя медия какви безвъзмездни помощи получава от държавата, от Европейския съюз и така нататък. Най-интересно беше, че тези, които поставяха тези въпроси, не използваха нито един от политическите проекти, в които участваха, за да внесат закон, с който да направят тази собственост абсолютно прозрачна. Когато го направихме, те изведнъж започнаха да критикуват и да се противят“, посочи Йордан Цонев.

[ad id=“263680″]

„Основна характеристика на медийната среда в последните години е, че неяснотата създава възможности за клеветене и за фалшиви новини“, убеден е политикът.

„Сега подготвяме промени, с които ще разширим обхвата на прозрачност. Ще бъде включено и кредитирането, както искат въпросните медии, и финансирането по проекти – държавни или европейски, ще бъде включено и безвъзмездното финансиране, грантови схеми. Изобщо искаме прозрачност в целия процес – процеса на създаване на една медия, на нейната собственост, на нейното финансиране, на нейното разпространение. В момента умуваме и върху това този процес на прозрачност да се разпространи и върху медиите в интернет“, заяви Цонев.

„Идеята е да се знае кой кой е в българските медии, защото това разкрива зависимостите на редакционната политика и отделните журналисти“, обясни Цонев и призова и останалите партии да изготвят предложения преди второто четене на законопроекта. Цонев не вижда проблем, ако наистина Пеевски е концентрирал толкова много медийна власт в себе си, колкото опонентите му твърдят, да остане депутат от ДПС.

[ad id=“236993″]

„Един бизнесмен може да се занимава с политика, както може да се занимава и Доналд Тръмп“, обясни той.

„Концентрацията е предмет на Комисията за защита на конкуренцията, но тя трябва да бъде констатирана. Законът ще създаде предпоставки тя да бъде констатирана, ако има такава. В целия свят е разрешено и медийни магнати, и бизнесмени да участват в политиката, но при пълна прозрачност на процеса. Това е!“, обобщи Йордан Цонев.

[ad id=“218548″]

Въпросът дали печатните медии трябва да бъдат субсидирани заради повишените цени на хартията е деликатен и трябва да се обмисли, коментира Цонев и посочи, че това би повдигнало въпрос за субсидиране на хартията за учебници и за литература.

Във финансирането на медиите по комуникационни стратегии и по европейските програми, според Цонев има и елемент на купуване на комфорт от страна на политици:

„Затова искаме и това да стане прозрачно, да е видно коя медия, да се следи нейната политика и да се види тя поставя ли се в услуга на тези, от които е взела финансирането. Мисля, че Законът и това отношение прави широка крачка напред към изсветляване на медийния пазар и на политиката на отделните медии. Но искам да поставя още един въпрос – медиите, които получават грантово финансиране изкривяват пазара. Една медия се бори с чисто пазарни средства, опитва се със своята продукция да привлича рекламодатели и да се издържа, а друга, примерно, получава всяка година по един транш от 1,5 милиона и се издържа с него и единствената й задачата е да провежда политиката на този, който ? дава парите, не в обществен интерес и не на пазарен принцип“.

[ad id=“236999″]

„Ако хората знаят за грантовете, биха осъзнавали и че политиката на една медия е подчинена на организацията, която я финансира и това което казва „не винаги може да е последна инстанция на морала, на мъдростта, на обществения интерес, а може би е последна инстанция на неправителствените организации, които формират това“, изтъкна Цонев.

По думите му ДПС следи развитието на казуса с ареста и обвинението за участие в организирана престъпна група към брата на своя депутат Димитър Аврамов – Борис. „Никой не носи отговорност за действията на роднините си, ако те не са съпруг/съпруга и малолетни деца“, коментира Цонев.

 


image0 (9K)