ДПС не одобрява мотивите на Радев за ветото върху закона „Пеевски“

ДПС не се съгласи с мотивите на президента Румен Радев да наложи вето върху закона за КТБ, но подчерта, че това е негово конституционно право.

[ad id=“225664″]

„Право на президента е да налага вето, това е седмото наложено вето от държавния глава“, заявиха Хамид Хамид и Йордан Цонев, които заедно с Делян Пеевски са вносители на закона против вторичното ограбване на фалиралата банка.

„Ние не сме съгласни с тези мотиви. Считаме, че има неразбиране с параграф 5,6 и 7 от нашия законопроект, както и на чл. 14 от закона за нормативните актове“, посочи юристът Хамид, който е и член на правната комисия в НС.

[ad id=“238430″]

„Законодателят е уредил реда начина и условията кога се налагат норми с ретроактивно действие. В алинея трета на чл. 14 има една забрана кога не могат да се налагат и това е при увеличаване на санкции, само тогава не могат да бъдат налагани ретроактивни норми, ние не сме в тази хипотеза. има неразбиране по отношение на параграф 5, където се говори, че законът погасява задължения и заличава права. Това абсолютно не отговаря на истината“, отрече той.

Хамид Хамид припомни, че за погасяване на задължения и за произнасяне по цесиите има думата само българският съд.

[ad id=“236993″]

„Ние само даваме правен способ на синдиците да запазят активите, докато се произнесе съдът“, поясни депутатът от ДПС. „В момента висят над 800 дела пред съда и само съдът може да каже дадена сделка дали е нищожна, недействителна… Тези текстове осигуряват възможността активите да не бъдат разграбвани и те да стоят в масата на несъстоятелността, докато се произнесе независимият български съд“, обясни още той по повод несъгласието му като вносител с президентските мотиви срещу закона за КТБ.


image0 (9K)