ДПС: Концепцията на Каракачанов за ромите е противоконституционна

Концепцията на Красимир Каракачанов е противоконституционна. Това каза народният представител от ПГ на ДПС Джейхан Ибрямов във връзка с Концепцията за решаване на проблема с несоциализираните цигански групи, предложена от вицепремиера и лидер на ВМРО Красимир Каракачанов предаде „Фокус“.

„Ако г-н Каракачанов се беше запознал обстойно с Конституцията на Република България щеше да разбере, че това е противоконституционно. Всички ние се раждаме с равни права, имаме свободно движение. Тук става дума за един вид крепостничество. Ако някой не иска да се занимава със земята, която му се предостави, това не е ли вид принуда“, запита той.

„Когато говорим да ограничим български граждани да имат повече от 2-3 деца, това не е ли форма отново да принуда? Дори говорим за преднамерена намеса в държавата. Когато говорим за така наречените детски надбавки, детски помощи, някаква комисия щяла да определя видите ли кой да получава и кой да не получава. Задавам отново въпроса – България няма ли деца от неромски произход, които не посещават училища. Законово е установено, че всеки родител, който има деца, получава детски надбавки. Законът трябва да бъде спазван и има определени принципи в тази държава“, заяви Ибрямов.

По думите му Красимир Каракачанов и ВМРО подхождат по този начин, защото наближават европейски избори и някои политически партии трябва да си търсят позагубените рейтинги, за да изкарат поне един евродепутат.

„Г-н Каракачанов, тъй като е завършил История в Софийския университет, много добре трябва да познава чия програма и философия копира тяхната концепция. Това е философията на нацизма“, уточни Ибрямов.

Според него всички тези действия отдалечават България от европейския й път и демократичните принципи. Ибрямов обърна внимание, че след една седмица ще се видят привърженици на ВМРО в предстоящия Луковмарш.

„Един антисемитски митиниг, който показва, че в България съществуват наченки на фашизъм. Това е антихуманно действие от страна на ВМРО“, допълни депутатът от ДПС.


image0 (9K)