ДПС започна да обстрелва Борисов

Заплахите са пред очите на всички, видими и директно отправяни, а циркът служи за пускане на мъгла пред непосветените.
Предизборната кампания тече необичайно. Основното, което се вижда, са цирк и заплахи.
Циркът е ясен – Митьо Пищова е измислил кебапчетата, Татяна Дончева се изживява като от рода на Старките от „Игра на тронове“.
По-интересни обаче са заплахите. Те са пред очите на всички, видими и директно отправяни, а циркът служи за пускане на мъгла пред непосветените. Ще се опитаме да я разсеем.
Започваме със заплахите на премиера.
Вчера, по време на среща с кметовете в Албена (зачестиха нещо срещите на ГЕРБ с кметовете, тази е четвърта за последната половин година), Борисов каза в прав текст:“Малко да сме по-смирени и внимателни. Ако се разклатим, ви гарантирам изключително тежки времена. И вие ще ги понесете по най-тежкия начин!“.
Преводът е ясен – „ако не осигурите гласове за ГЕРБ на изборите, ще ви се стъжни живота, защото все още съм премиер“.
Тази реакция на министър-председателя е доказателство за кошмара, в който той живее през последния месец. Огромната му издънка с Кристалина Георгиева, която придоби статут на световен провал, не може да бъде замазана с обичайния инструментариум. Медиите не са се втурнали да изчистват опорните точки и да връщат имиджа на загубилия премиер. Само изданията на Прокопиев продължават да поддържат Кристалина Георгиева, но се стремят и да я еманиципират от Борисов.
А най-страшното е, че медиите на Пеевски, вярната информационна орда на премиера, не са благосклонни. Така стигаме до другите заплахи.
Те са по-съществени. Идват от ДПС. Неочакван ход беше вкарването на личен кандидат на ДПС на тези избори – Пламен Орешарски беше изненада и за самия Борисов. Премиерът не е готов – вижда се – да води кампания срещу него, а и малко се страхува от това, защото знае, че всяка директна атака означава да отвори кутията на Пандора.
Преди дни Мустафа Карадайъ излезе със завоалирано искане на оставка за виновниците за провала в ООН. За всички е ясно без съмнение КОЙ е виновникът. ДПС запали фитил, засега съвсем леко, с готовност да го загаси. Обръщането на Доган срещу Борисов е видимо и в медиите, контролирани от Пеевски. Днес в. Труд излезе с програмна статия, в която огласи неприемливите кандидати. Изброени са ДСБ, БСП и… ГЕРБ. Нито дума за Орешарски или Каракачанов. Знаем, че Петьо Блъсков пръв вади опорните точки на Доган в големите медии.
Официозът на ДПС обаче е „Уикенд“
Политическите анализи в последния брой на жълтия уж вестник са изцяло антибойковистки. Георги Атанасов, Нора Стоичкова, Димитър Златков и дори Кеворк Кеворкян – всички са говорили против кандидата на ГЕРБ. Промъкнали са се дори сравнения на Борисов с Путин, при това изведени в заглавия. Ясна индикация – предупреждение лично от почетния председател на ДПС, гарнирана с маргинализиращ PR-материал за Борисов като дядо, за внучето и зетя, очевидно представящ премиера като човек, на когото му е време да си гледа семейството, а не държавата.
Бих ви посъветвал да наблюдавате в следващите дни медиите, свързани със Сараите. Те ще продължат с куршумите, засега халосни, но с ясен прицел. Вероятно ще се насладим на поредното генерално обръщане на палачинката и скоро Борисов ще цъфне – баш за Хелоуин – като тиква по първите страници.

Пресиян Антонов – http://BNews.bg


image0 (9K)