До 45 дни Перник ще получи вода от „Белмекен“

Перник ще получи вода от водосбора на Белмекен, през яз. Бели Искър и ще стигне до града през столичната преносна мрежа. Икономическият министър Емил Караниколов представи решението премиера Бойко Борисов, колегите си министри на финансите Владислав Горанов, на енергетиката Теменужка Петкова, на екологията Емил Димитров, на регионалното развитие, стол – Петя Аврамова столичният кмет Йорданка Фандъкова.

По разпореждане на МОСВ преди месец почна отбиване на водите от част от водосбора на Белмекен към яз. Бели Искър. Водата от водосбора на Белмекен е 500 литра в секунда. Решението, което направихме е единствено възможното, така че да обезпечим в следващите няколко месеца Перник, обяви Караниколов. Още в понеделник правителството ще направи предложение до Столична община да получим съгласие за възмездно преминаване през ВИК- структура на столична община на обемите. Правим и водопровод от Мало Бучино до Перник за 300 л на секунда, говорим за обеми от 700 000 куб. м на месец. Това по никакъв начин няма да се отрази на водата на софиянци. Трябват ни 35-45 дни, чакаме оферти за колко време ще се изградят специални помпи, тъй като ще направят и помпена станция. Съоражението ще има възможност за байпас от яз. Студена към квартали на София, ако се наложи, обясни Караниколов.

Можем да започнем строително монтажни действия още в понеделник, имаме 12 екипа, имаме готовност да ги увеличим, ще има нощен труд, за да се случи много по-бързо. Към момента водата в Студена може да покрие нуждите на Перник за около 2 месеца, надяваме се и снеготопенето, но да не разчитаме само на природата, посочи още той, цитиран от Канал 3.

Направили сме оферта на предприятията за един водоем, при който държавата ще изгради 800 метра водопровод и ремонт на един канал. Взети са проби, за да се види дали водата, която ще им предложим отговаря на техните изисквания. В петък ще са готови. Благодаря на всички, които взеха участие. Имаше много проекти, които разгледахме. Единственият възможен вариант е водите от реките, които захранват Белмекен. Подчертавамсамо за право на преминаване на тези води, ще си го платим. В информирахме и КЕВР- цената на водата в Перник по никакъв начин няма да се увеличава, изтъкна министърът на икономиката.

Няма да бъдат намалени водните обеми на София, а само ще бъде използвана водната инфраструктура на София Тази вода не е предназначена за София, ще я пренасочим към Перник, обеща от своя страна екоминистърът Емил Димитров.


image0 (9K)