До края на юни хотелиерите и ресторантьорите няма да плащат тротоарно право в Стара Загора

От Сдружението на хотелиерите и ресторантьорите в Стара Загора е постъпило предложение за освобождаване от таксите за ползване на общински терени за поставяне на маси и столове пред заведения до края на месец юни.

„Групата на ГЕРБ в Общинския съвет ще го подкрепи, за да дадем глътка въздух на сектора, който беше особено засегнат от извънредното положение. Надяваме се, че чрез този реверанс, работодателите ще върнат хората, които останаха без работа през този период“ – обяви Диян Димитров. Месечният приход от такса „тротоарно право“ в бюджета на Община Стара Загора е 79 000 лева.

Организиране и провеждане на публичен търг за учредяване право на строеж на сграда върху терена, на който се намираше Старият съвет, отново е част от дневния ред на предстоящата сесия, след провеждането на два неуспешни публични търга. Данъчната оценка на имота е 1,374 млн. лева, а началната тръжна цена – 1,915 млн. лева. След това са изготвени две нови оценки и предложението сега е продажбата да стартира от 1,5 млн. лева, информира председателят на групата на общинските съветници от ГЕРБ Диян Димитров. „Продажбата на имота се налага заради дефицитът от 1,4 млн. лева за дейностите по чистотата.

Той е резултат от запазването на размера на таксата за битовите отпадъци, на фона на двойно увеличената минимална работна заплата през последните 7 години и повишените отчисления, които Общината плаща на Министерството на околната среда и водите.


image0 (9K)