До края на седмицата ЖЕГА, а по морето – ОПАСНО мъртво вълнение

До края на седмицата ни очаква жега, слънчево време, живакът в термометрите скача. Мъртвото вълнение по Черноморието вече взе няколко жертви.

[ad id=“225664″]

Най-топло ще е в сряда и четвъртък, когато температурите ще достигнат 36 градуса. Облачността ще се увеличи преди и по време на почивните дни с възможност за краткотрайни превалявания в Западна България.

ВНИМАНИЕ! МЪРТВО ВЪЛНЕНИЕ

Днес и в следващите дни по морето има условия за образуването на мъртво вълнение. Това явление вече взе своите жертви сред туристите по Черноморието. Винаги след няколко ветровити дни следва период, в който виждаме морето относително спокойно. Но опасността се крие под водата с мощни течения, които дърпат навътре.

Мъртвите течения се разпознават по дългите и спокойни вълни, които даже не образуват пяна. Ако имате по-висока гледна точка, проверете за по-тъмни участъци по крайбрежието. Ако все пак в морето има вълни, тогава мъртвото течение е по-разпознаваемо. Ще видите участък от прибоя, в който не се разбиват вълни.

Мъртвото течение е перпендикулярно на бреговата ивица. Ако попаднете в него, най-удачно е да плувате успоредно на брега, за да се измъкнете от течението. И най-важното – не разчитайте на собствената преценка за опасността в морето. Червените флагове не са случайни. Ако флагът е червен при видимо спокойно море, това значи, че наистина има опасност.


image0 (9K)