Доц. Сираков, д-р Сираков и българският принос в лечението на мозъчни аневризми

Д-р Александър Сираков и доц. Станимир Сираков

В България годишно лекарите откриват около 350 аневризми. Това е разширение на ограничен участък от кръвоносен съд, при което стената му изтънява и лесно може да се разкъса. Най-често се среща в артериите на мозъка и в аортата, но аневризми могат да се формират и в други кръвоносни съдове.

Доц. Станимир Сираков казва, че една част от тях имат летален изход. Годишно 300 се лекуват, като почти всички от тях – около 240 случая, се третират в УМБАЛ „Св. Иван Рилски“. Той и д-р Александър Сираков са хората, които имат принос не само в лечението, но вече и в създаването на първия в света учебник по интервенционална неврорентгенология. На обикновен език става дума за подспециалност на рентгенологията, при която пациентите са лекувани с техники, различни от класическата операция.

„Много се радвам, в началото не вярвах, че ще стигнем дотук“. Това са думи на 28-годишния д-р Александър Сираков. Той и 35-годишният доц. Станимир Сираков – ръководител на Референтния център по мозъчно-съдови заболявания към УМБАЛ „Св. Иван Рилски“ в София, са съавтори на „The Aneurysm Casebook“, който излезе през август 2020 г.

И двамата са млади, и двамата работят в столичната болница „Св. Иван Рилски“, и двамата са потомствени лекари. Д-р Сираков казва, че доц. Сираков го е запалил именно по тази специалност и допълва, че е станало „на шега“. От втори курс се занимава с нея и така вече девета календарна година. Доц. Сираков е носител на т.нар. медицински „Оскар“.

В коктейла от сложни медицински термини вероятно не на всеки е ясно какъв точно е приносът на двамата лекари, които са подготвили главите в учебника, посветени на ендоваскуларно лечение на мозъчни аневризми. Доц. Сираков казва, че лечението се нарича така, защото работят вътресъдово.

„Чрез убождане най-често в крака се движим вътре по артериите, стигаме до мозъка и под рентгенов контрол, движейки се по съдовете, ние знаем какво лекуваме“, обяснява доц. Сираков. Техните апарати се наричат ангиографи. Става дума за възможност за лечение на мозъчно-съдови заболявания с метод, който е алтернатива на класическата неврохирургия.

„За мен това е библията на нашата специалност, защото тя е съвсем млада. Развива се от около 2 десетилетия. Медицината изисква време, преди науката да я подкрепи и да се съберат достатъчно доказателства, че този метод е успешен“, казва д-р Александър Сираков.

Д-р Александър Сираков и доц. Станимир Сираков с учебника

Двамата български лекари са написали около 1/5 от учебника. Редактори на книгата са най-известните специалисти в областта – неврорентгенологът проф. Педро Лилик, колегата му проф. Ханс Хенкес и неврохирургът проф. Оливър Ганщаад. Освен българското участие другите автори са от Германия, Франция, Англия, Аржентина и САЩ.

„След германците, ние имаме най-голям принос за съставянето на учебника“, казва доц. Сираков. Д-р Александър Сираков пък казва, че е работил над 2 календарни години, а неговият принос е близо 400 страници. „Баща ми много се гордее, той също е колега, за него това е много“, допълва той.

„Много труд“, казва още младият лекар, „тъй като всяка една буквичка, която е в главата (на учебника – б.р.), е минала през ръката ми“. Александър казва, че е виждал как проф. Хeнкес работи върху учебника – „всяко едно нещо да го погледне, да го пипне, да го анализира, да го ревизира, да го редактира, да ни попита“.

„В един момент, когато го видиш манифестирано на корица, чувството е уникално“, казва младият д-р Сираков с истинско чувство на удовлетворение.

Корицата на учебника

Любопитствам дали д-р Сираков смята да се развива като лекар в България. А той ми отговаря, че всички му задават този въпрос, на който той няма конкретен отговор и казва, че е „много относително“. Допълва, че доц. Сираков има идея да създаде школа по интервенционална неврорентгенология, което е „нещо по-висше, което ще остави след себе си нещо истинско“ и докато не го реализират, ще бъде в България.

Самият доц. Сираков казва, че иска българският пациент да има достъп до такова лечение на повече места. „Крайната цел е пациентът да бъде излекуван с най-малки рискове“, казва той и допълва, че се надявава да развият една добра мрежа от центрове, защото „това е бъдещето и в леченеието на острия мозъчен инсулт, който е бич за българите“.

Тъй като този вид лечение е много младо и се развива едва от около две десетилетия, двамата лекари са много горди, че са успели да участват в учебник в една толкова нова сфера. Досега такъв не е имало и всичко, което може да се прочете по темата, е в отделни статии в медицински журнали. Цената на учебника на издателство „Шпрингер“ – едно от най-големите за медицинска литература, е 855,99 евро. За момента може да се поръча само онлайн. Доц. Сираков казва, че само за нас в България цената е впечатляваща, но за специалистите навън, които са доста по-добре платени, това не е проблем и си го купуват, защото за тях е важно да го имат.

Източник: www.svobodnaevropa.bg Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036. 


image0 (9K)