Доц. Пламен Попиванов: 80% от диабетиците са с хипертония

Развитието на диабета започва 15-20 г. преди първите му прояви и еволюира във времето, казва ендокринологът доц. д-р Пламен Попиванов, началник на Отделението по клинична дензитометрия и костни метаболитни заболявания в Александровска болница.

Ето как е доказано това. В САЩ е направено мащабно проучване със 120 000 медицински сестри. Те били наблюдавани и отговаряли на въпроси в продължение на 20 г. Ето как бил оценен рискът при тях – 15 г. преди да са развили диабет, те имат риск за инсулт 240%. 10 г. преди заболяването рискът вече скача на 300-320%, като нараства във времето.

“Диабетът не е хрема. Затова е много важно заболяването да бъде хванато възможно най-рано, още преди да се прояви активно. Тогава при тези пациенти може да се започне рано профилактика, за да се избегнат усложненията. Освен това едно зло никога не идва само. Ако имате хипертония, много голяма е вероятността да развиете и диабет. Обратното също важи – 80% от диабетиците са с хипертония. Двете заболявания са дълбоко свързани по своите механизми на възникване и проява. Най-неприятното при тях са не оплакванията, с които са свързани – те често не се усещат и се подценяват години наред. Ако сте диабетик с хипертония, рискът за сърдечносъдови заболявания скача четири пъти”, коментира ендокринологът.

“Говорим за масово заболяване – в България един от 10 души е с диабет, а още 4% са с преддиабет. С възрастта рискът нараства – над 80% са над 50 г. Почти всеки диабетик е със свръхтегло. При хипертониците рискът за развитие на диабет е три пъти по-голям”, допълва специалистът.

“Дори днес за някои пациенти е трудно бързо да намерят квалифицирана помощ. Жена на около 40 г. например 3 месеца имала симптомите – суха уста, рязко отслабване,  но не успявала да иде на лекар. Джипито й първо бил в отпуск, а после напуснал. Новият заявил да иде при него чак след един месец. Накрая жената била приета по спешност във ВМА с кръвна захар над 20. Бременна с диабет пък била оставена да ражда по нормален път, въпреки риска от увреждания за майката. Диагнозата изисквала бебето да се роди със секцио”, сподели доц. Попиванов.

“Нашата болница е отворена за консултация и лечение. Изградихме първият по рода си в България Център за превенция на захарен диабет тип 2. Той разполага с най-модерна апаратура за ранна диагностика на диабета и неговите усложнения, за обективизиране на съдовите промени в различните етапи на атеросклеротичния процес, ендотелната дисфункция, автономната и соматична невропатия и промените в ретината. На екипен принцип в диагностично-терапевтичния процес участват невролози, хирурзи и други специалисти на високо ниво, с които Александровска болница разполага.

Освен за лежащоболните ни кабинетът обслужва и амбулаторни пациенти. Всички данни недвусмислено показват необходимостта от ранен скриниг за откриване на рисковите хора за развитие на заболяването и провеждането на профилактична дейност, както и за откриване на болните с безсимптомно протичащо вече заболяване”, допълни специалистът.

zdrave.to


image0 (9K)