Доц. Мангъров: Маските пазят от коронавируса, колкото червен конец от болести

„Няма нито едно клинично изследване, което да доказва, че има полза от носенето на маски. Със същия успех можем да накараме децата да носят червен конец и да вярваме, че ще ги пази.“ Това заяви началникът на детското отделение в Инфекциозната болница в София доц. д-р Атанас Мангъров в предаването „Лице в лице“ по бТВ.

„Изолаторите в училищата няма да помогнат по никакъв начин. Представете си, че на едно дете му става лошо и го изолират, но там има и друго дете. През това време детето си е общувало с другите деца. Преди да се проявят симптомите, то си е било достатъчно заразно. Всъщност ние нищо не правим, защото децата са минали през рискова среда“, доц. Атанас Мангъров.

„Не бих съветвал тези, които се установят за болни, да се тестват с PCR. Това ще е безумно. Ще се стигне до това, че в рамките на няколко седмици всички училища трябва да бъдат затворени. Ако искаме да постигнем това, по-добре да обявим нулева година и да не се учи“, заяви инфекционистът.

„Ние тук се справяме много добре. Тези страни, които много силно се изолираха и маскираха, в момента се връщат назад. Ние направихме правилното нещо. При нас нещата са на едно ниско ниво и нямат нищо общо с това, което се случва във Франция, Италия и т.н.“, категоричен бе доц. Мангъров.

„Ваксина има, но тя не е добре изпитана. Русия е по-напред със 7-8 години в изпитанията от нас. Те използват разработка на база на вируса Ебола. Но нещата не са толкова добре проучени“, смята доц. Мангъров.

 


image0 (9K)