Доц. Мангъров: Всяка партия би се съгласила да оглавя листата й

„Всяка партия би се съгласила да оглавя листата й. Ако исках да оглавя листа, щях да бъда в друга партия. Моето решение да бъда в АБВ не е политическо, а човешко. Това е партия, която се обърна към мен, довери ми се, защото споделя моето виждане за нещата. И на практика тя ми дава пълна свобода. Не съм ангажиран с нищо. Мисля, че изборът ми е правилен и бих посъветвал много хора да ме последват. В момента разделението не трябва да бъде „леви-десни“, а да има обединение срещу тази неясна, неведома сила, която кара цели държави да се самоубиват икономически. Не знам каква е тази сила, не мога да я формулирам, но тя съществува. Целият свят се е побъркал и реагира по крайно неадекватен начин“.

Това каза инфекционистът доц. Атанас Мангъров в предаването „Лице в лице“ по БТВ по повод новината, че влиза в изборните листи на АБВ.

„Не ми е била целта да вбия клин между Петков и Първанов“, обясни той.

„Страните, в които мерките са най-големи, заболеваемостта е по-висока, там се появяват нови щамове. Това е феномен, който ще мине през цялото човечество и ще си отиде когато се получи т.нар. колективен имунитет. Проблемът пред тези ваксини е, че те не са изпитани по правилата“, каза още доц. Атанас Мангъров.

„Много съм доволен от начина, по който те реагираха срещу възражението на президента Първанов“, каза той.

„Средната възраст у нас е 74 години, средната възраст на починалите от коронавирус е 75 години. Какво искате да ви се случи на 75 години“, попита Мангъров.

Трябва да не се събират много хора в закрити пространства, трябва да се спазва елементарна хигиена. Толкова, нищо друго, препоръча инфекционистът.

Този, които веднъж е прекарал Ковид, няма как да се зарази от новите щамове. Ако този щам се разпространява по-бързо, то ще стигнем до сакралното число на заразени, докато се натуткаме с ваксините.

Питат ме, дали да се ваксинират. И аз им казвам – все едно ме питате, дали да се ожените. Ваксините не са изпитани по добрата практика. Получаваме ваксини, за които се спори дали са за над 55 години, дали под 55 години. За други ваксини се правят компромиси. Още много трябва да се проучват ваксините. Но не бива да се плашат хората с неща, ако не се ваксинират. Погрешна е ваксинацията с ваксини, които не са изпитани по всички правила на изкуството, категоричен е той.

Всички лекари, които се появяват сутрин по телевизиите, са лабораторни лекари. Това, което казвам, не го казвам само аз. Заглушава се гласът на някои хора в света. Считам, че моят избор е правилен, каза още доцентът.


image0 (9K)