Доц. Кунчев за фрапиращ случай: Майка и баща с положителни проби изпращат детето си на градина

Страхът е донякъде разбираем, но излишен“, каза главният здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.  „Ако хората се държат безотговорно по стадионите, какво значение има капацитета.

Ако се събират 100 човека, как ще ги спрем. Не пречим на хората да гледат футбол, но ако не спазват правилата, ще ни принудят да върнем мерки. Не е въпрос само на футбол. Имаме случай, когато майка и баща са положителни, а пращат детето на детска градина“, добави той.

„Ако човек не взима мерки, не му пука, разбира се той създава риск. Масово хората са доста съзнателни, проблемът е с по-младите хора. Рискът за тях е минимален, те го карат леко. Това им дава самочувствието и липсата на страх, но трябва да мислим за другите“, каза Кунчев.

„Имаме работа с вирус, който много малко познаваме. Не се връзва с познанията ни за респираторните вируси. От самото начало сме в една и съща хипотеза – да не допускаме хората да не могат да се лекуват. Но сме на границата да се изпуснат нещата. Виждам големи разлики между отделните области. По-важното е да спазим същите мерки. Да имунизираме рисковите групи.

Съчетаването на грипен с други вируси е най-неприятно. Предвидено е увеличението на бройката ваксини тази година“, каза доц. Ангел Кунчев.


image0 (9K)