Доц. д-р Добрин Василев: Всички желаещи ще бъдат прегледани от кардиолозите на „Александровска”

През целия месец август специалисти от Клиниката по кардиология на УМБАЛ “Александровска” ще преглеждат безплатно хора с доказано или със съмнение за високо кръвно налягане. Прегледите ще се извършват от 14.30 до 18.30 ч. в приемния кабинет на клиниката – вход на ул. “Пенчо Славейков”, срещу баня “Мадара”. Предварително записване на тел. 02/ 9230 467 и 02/9230 339. Направления по НЗОК не се изискват. Освен клиничен преглед и ЕКГ, на пациенти с трудно контролирано артериално налягане ще се прави и холтер – мониториране със запис на сърдечната дейност за период от 24 часа.

“Неконтролираните високи стойности на кръвното налягане може да са отговорни за много случаи на смърт и инвалидизиране, в резултат на инфаркт на сърцето, инсулт и бъбречна недостатъчност. Според редица проучвания, рискът за смърт в резултат на сърдечен инфаркт е в директна връзка с високото кръвно налягане, най-вече високи стойности на систоличното кръвно налягане. Колкото по-високи са стойностите, толкова по-висок е рискът. Поддържането на кръвното налягане в нормални или близки до нормалните стойности, намалява риска за развитие на подобни животозастрашаващи усложнения”, коментира началникът на Клиниката по кардиология на Александровска болница доц. д-р Добрин Василев.

– Доц. Василев, ще преглеждате напълно безплатно пациенти с кардиологични проблеми…
– Идеята на профилактичните прегледи е да помогнем на максимален брой хора в жегите с проблеми в артериалното налягане. При повишаване на околната температура се проявяват вариации на артериалното налягане, има индикации за обезводняване. Поради тази причина е необходимо да се прави доста често корекция на терапията. Ние решихме, че август е времето, в което болшинството лекари излизат в отпуск, и донякъде достъпът до специалисти кардиолози е затруднен.

– Вероятно много хора ще се обърнат за помощ към вас…
– Да, осъзнаваме го, но идеята на кампанията е точно да помогнем на много хора. Никога не сме се плашили от работа. В края на краищата ние сме лекари, а болницата е място за помощ на хората. Лятото е за почивка, затруднен е достъпът до медицински специалисти, от друга страна, доста хора имат сърдечносъдови проблеми, а пък нямат възможност да чакат за преглед.

– Ще поемете ли пациенти, които се нуждаят от болнично лечение?
– При предишните безплатни прегледи за две седмици прегледахме над 200 души. Сега ще преглеждаме, пак да кажа, напълно безплатно, цял месец. Така че очакваме поне двойно повече пациенти. Никой няма да върнем, всички ще бъдат прегледани, ще направим максимално това, което зависи от нас, за да им помогнем.

На нуждаещите се от последващо болнично лечение ще им го осигурим при тяхно желание, разбира се. Успяхме максимално да запазим болничните си легла, можем да поемем пациенти с такава необходимост. Тези, които могат да бъдат лекувани амбулаторно, нашите кардиолози ще продължат да ги наблюдават.

– Какви изследвания ще бъдат правени?
– Ехокардиография, 24-часова регистрация на артериалното налягане при нужда. Това ще се прецени по време на прегледа. При това изследване с електронен апарат се проследява динамиката на кръвното налягане за едно денонощие. Пациентът през тези часове върши всекидневната си работа, единственото неудобство е, че не може да се къпе.

– Каква информация получавате от този запис?

– Получаваме огромна информация за стойностите на артериалното налягане, за варирането му за тези 24 часа. Получаваме и информация за различните параметри, които нас ни интересуват. При едно двукратно измерване на артериалното налягане при единично посещение при личния лекар или кардиолог, трудно тези вариации могат да бъдат открити.

– Холтерът помага ли ви за “нареждането” на медикаментите?
– Това е основната му роля, тъй като той ни дава изключително важна информация как да променяме, как да модифицираме по най-добрия и правилен начин медикаментите за кръвно налягане, както и точната дозировка на лекарствата за корекция на кръвното. Това наглед просто преписване на медикаменти е доста трудно при някои пациенти и именно холтерът, това изследване, е начинът, по който можем да се ориентираме какво, кога и по колко пъти пациент трябва да приема в рамките на 24 часа определен медикамент.

Източник: блитц.бг


image0 (9K)