Доц. д-р Борислав Попов, председател на СНЦ „Клуб на работодателя Стара Загора“: Ще реализираме в Стара Загора работещ модел на „Център за медиация между бизнеса и човешките ресурси“

Доц. д-р Борислав Попов, председател на СНЦ „Клуб на работодателя Стара Загора“: Ще реализираме в нашия град работещ модел  на „Център за медиация между бизнеса и човешките ресурси“, който да може да се мултиплицира и на национално ниво

Доц. д-р Борислав Попов е специалист по медицинска генетика в Медицински факултет към Тракийски университет. Управител е на Център за кандидатстудентска подготовка и информация ЕООД е новоизбрания председател на „Клуб на работодателя – Стара Загора“

– Доцент Попов, означава ли изборът Ви за председател на Клуб на работодателя, Стара Загора, че клубът ще насочи усилията си към решаване на проблем, за който отдавна сигнализира – проблема с липсата на кадри на пазара на труда?

– Струва ми се, че мнозина така разтълкуваха избора ми. Действително основните направления, по които ще работи „Клуб на работодателя“, Стара Загора тази година, са три. И трите касаят обезпечаването на пазара на труда с подготвени кадри и съответно привличане на добри инвеститори, т.е. гарантиране на развитието на региона и подобряването на условията за живот.

Първото е синхронизиране и създаване на добри условия за създаване на плодотворно сътрудничество между триадата бизнес-образование-наука. Във всяка една развита икономически държава с действаща демокрация, бизнесът е този, който диктува на образованието и образователните институции какви специалисти със средно, професионално и висше образование да обучават приоритетно, съобразно потребностите на пазара на труда. Бизнесът е този, който поставя за решаване пред науката и научните организации задачи относно нужните научни продукти и иновативни технологии. Продукти и технологии, които да не са самоцел, а да могат веднага да внедряват в производството и да го подпомагат, или поне в обозримо бъдеще да са практически приложими, за да дават принадена стойност.

За съжаление у нас все още образователните структури продуцират кадри, които не се търсят на пазара на труда, а това са излишно разходвани средства на данъкоплатеца. Същото се отнася и до научната продукция. За да се излезе от тази ситуация е необходимо да се създаде устойчив механизъм за перманентно адаптиране на професионалните направления и специалности средните професионални и висши училища спрямо потребностите на пазара на труда.

– Счита се, че моделът на Северна Европа с професионални училища към самите предприятия и с подкрепящо финансиране и стипендии от страна на бизнеса за нужни специалности в университетите, е най-добрият в момента...

– Нашата идея е почти в същата насока. Второто направление, по което ще работим е изграждане на един Център за медиация между бизнеса и човешките ресурси. Това означава този Център, чрез специално изработено анкетно проучване да направи бизнес профил на съответния икономически регион. На база на този профил се прави професионален такъв, а той пък се използва за насочване към образователните институции за средно, професионално и висше образование. Информацията се дава на Регионалните управления на образованието, на Министерство на образованието и те вече би трябвало да насочат нужните средства към училища и университети. Образователните структури, които не са се реформирали, не са в състояние да отговорят на потребностите, нямат механизъм за разкриване на нужни специалности, професии и направления, постепенно ще преминат към структури със затихващи функции.  Клуб на работодателя ще се постарае да реализира този проект в Стара Загора и региона, да се изпробва тук и евентуално да се мултиплицира в национален мащаб. 

Ако държавата ни функционираше нормално, това трябваше да бъде направено от Министерство на икономиката. Те да изготвят бизнес и професионален профил и да ги сведат за реализация на Министерство на образованието. Водили сме разговори с министъра на икономиката и министъра на образованието, които ни обясниха, че очакват самите училища да се реформират. Аз самият, знаете, работя в тази сфера и знам, че сами образователните структури няма да се реформират, при положение, че получават един готов бюджет. Изложил съм аргументите си за това. Образованието е силно консервативна система на всички нива. При положение, че участниците в нея са с гарантирани заплати и при сегашната ситуация, никой няма да тръгне да прави нови учебни планове, да изгражда база, да осигурява преподавателски състав, да разкрива специалности… 

А всъщност акредитирането на специалности е лесно при създадена база.

Имам личен злополучен опит с  идеята за реформа на учебно заведение отвътре. Бях направил такъв проект, когато преди 4 години се кандидатирах за ректор на Тракийски университет и ако този проект бе използван и въведен, сега нямаше университетът да има проблеми по реализирането на държавната си поръчка за определени специалностти.

– Ще работите ли с Тракийски университет? Клуб на работодателя има традиции в сътрудничеството с учебното заведение.

– Естествено и с много желание. Смятам да поканя като председател на клуба академичното ръководство на университета на среща с Клуба на работодателя и с креативни дебати и предложение, с общи усилия да тръгнем към издигане на рейтинга на Тракийски университет. Надявам се със зам.-ректора по учебната част проф. Михайлова да разгледаме професионалните направления, специалности, форми на обучение и по какъв начин работодателите могат да участват в актуализирането на учебните програми и планове, за да има адаптивност. С зам. ректора по научната и международна дейност, проф. Гаджева да се анализират възможностти за съвместно участие на работодатели с университета при разработването и кандидатсването в научни проекти. Техническият факултет в Ямбол има потенциал за развитие и там например могат да се вкарат много съвременни и нужни технически специалности. Има и Център за професионално обучение, който може да подготвя кадри със средно професионално образование. Филиалът на Тракийски университет в Хасково също може да разшири своята дейност с специалности, които са акредитирани в университета – майка и се търсят на пазара на образованието и труда в този регион. Тракийският университет е единственият, който няма дистанционно обучение, а навсякъде по света голяма част от магистърските специалности се изочават дистанционно. Нужно е да се акредитира такова обучение. Съвместната дейност между бизнеса и Тракийски университет е много обширна тема и се надяваме в бъдеще да имаме ползотворно сътрудничество.

– Кадри добре, но кой ще използва тези кадри? Достатъчен ли е местният бизнес?

– Третото направление на работата ни ще бъде да съдействаме максимално на Община Стара Загора за изграждането на Индустриална зона „Загора“. Вече имаме наш представител – Стефан Шоселов в борда на директорите и той работи много активно. Индустриалната зона е изключителен шанс за Стара Загора.  Знаем какво искат инвеститорите, а те искат четири неща – да има много добра комуникация на бизнеса с местната и с държавната власт, да няма никакви конфликтни точки в индустриалната зона, индустриалната зона да има изградена инфраструктура – път, ток и вода, качествено обучени човешки ресурси.


image0 (9K)